Update 29 maart 2011 Istanbul:

Update 29 maart 2011 Istanbul:

Bekijk hier alle foto´s!

 

Dinsdag: marktdag!
Vandaag gaan we naar de markt. Hier werd thuis al over gesproken! Dus we zijn benieuwd. 7:30 Uur is iedereen zijn of haar bed uit en hard toe aan een kopje koffie of thee. Het lijkt of we het rustig aan doen maar iedereen is voorbereid op een dagje markt en dan is er natuurlijk geen tijd te verliezen 😉

Na het ontbijt, douchen en aankleden ondernemen we de wandeling naar de markt. Dit belooft een behoorlijke wandeling te worden want volgens de verhalen is het minimaal 1 uur lopen! Rugzak op de rug (deze is overigens leeg want hij moet natuurlijk dienst doen als opslag voor alle nieuwe aanwinsten!), goede wandelschoenen aan, fototoestel mee en daar gaan we.

Het is, ondanks dat het pas 10 uur is al aardig warm en de zon doet haar best om door de lichte bewolking heen te komen. Dit zal later op de dag ook zeker gaan lukken waardoor ook vandaag weer een lekkere zonnige dag is. Maar goed, wij op pad en de wandeling gaat vlotter dan verwacht. We hebben behoorlijk de pas erin en binnen het half uur zien we op afstand de markt liggen.

De markt, die op de dinsdag georganiseerd wordt, beslaat zeker 3 a 4 voetbalvelden en is dan ook behoorlijk groot te noemen. Hoe dichter we bij de markt komen, hoe drukker het wordt. Het is een file van gele taxi’s en ook het wandelend publiek vormt een lange rij naar de ingang.

Eerst moet ik even de omvang van deze markt tot me nemen maar de dames hebben dit natuurlijk al lang overzien en gaan meteen systematisch te werk. Er wordt een pad naar rechts ingeslagen en gang voor gang wordt afgewerkt. In mijn ogen is er vooral veel van het zelfde maar dat is natuurlijk alleen mijn mening! De kooplieden staan hier zelfs op de kramen om hun koopwaar aan te prijzen en het, voornamelijk vrouwelijke, publiek graaien als kippen, opzoek naar net uitgestrooid graan, de kramen door.

markt1

Er worden natuurlijk wat shirtjes en pyjama’s  gescoord en Jan vindt nog een handige fruitpers. Langzaam bewegen we ons weer richting de uitgang. Dit is waarschijnlijk de grootste markt die we bezocht hebben.

Op de weg terug richting Kadakoy drinken we nog een kopje thee. Ook moeten we nog even naar een zaakje in de stad. Hier verkopen ze een bepaald merk t-shirts. Prima shirts voor onder je hemd. De verkoopster is blij ons te zien want ze raakt meteen haar voorraad kwijt. Nog wat ondergoed en twee pyjama’s voor Paula en we zijn klaar. De buit wordt naar huis gebracht waar we nog een broodje (simet) eten. Hiermee zou je denken dat onze dag van wandelen en winkelen erop zit. Nou mooi niet!!

We hebben voor vandaag nog een andere quest! Er moeten reinigingsdoekjes worden gekocht. Deze zijn ergens bij een van de 100.000+ winkeltjes gesignaleerd dus: hup weg gaan!

De doekjes worden helaas niet meer terug gevonden maar we maken er nog wel een leuke wandeling van. We komen in nog een niet eerder geziene gedeelte van Kadakoy. Hier zijn wat duurdere winkels. De merken die hier verkocht worden zijn wel echt en dat zie je dan ook in het prijsverschil.

orthopedie

We lopen door een “kunststraatje”. Hier vind je verschillende kunstenaars die elk een klein atelier hebben waar ze hun kunst maken en verkopen. Naadloos gaat het straatje over naar winkeltjes die orthopedische materialen verkopen. Het valt hier op dat alle concurrentie zich hier opzoekt. Alle winkels met bruidsmode of winkels met elektronica bij elkaar. Dit maakt het wel makkelijk en overzichtelijk.

Als we een beetje verder struinen komen we langs een zaak met tassen, koffers en rugzakken. Hier staat een mooie rugzak/koffer. Het is daadwerkelijk een combinatie met wieltjes, een uitschuifbaar handvat etc. Een vriendin van Liesbeth was hierna opzoek dus snel een belletje naar Nederland. De vriendin was wel geïnteresseerd dus werd de koffer, na wat afdingen, netjes meegenomen voor bestemming Nederland.

Nu richting appartement. Langs de Bosporus, eerst nog een kopje thee maar dan toch naar huis. Vanavond eten we lekker pide. Er worden er iets teveel besteld maar ach……

Na het eten nog even het weblog bijwerken en dan gaan we natuurlijk ook nog een kaartje leggen. De vakantie begint een beetje op zijn eind te lopen maar gelukkig hebben we nog een dag. Morgen gaan we naar de Haya Sofia (aya sofia). Dit schijnt nog mooier te zijn dan de Blauwe Moskee. We zijn dan ook erg benieuwd! Morgen lezen jullie meer.