Update 25 maart 2011 Istanbul

Update 25 maart 2011 Istanbul:


Bekijk hier alle foto´s!

Het was een kort nachtje! Of niet?

De klok staat hier een uurtje later dan bij thuis. Dus we zijn zo rond 23:00 uur naar bed gegaan, of was het nou 22:00 uur? We weten het niet meer. Ik weet in ieder geval zeker dat mijn horloge 5:45 uur aanwees toen ik wakker werd! Het is altijd een beetje vreemd wakker te worden op een onbekende plaats! Ik besluit me toch nog een keertje om te draaien en kan er nog een klein uurtje bij smokkelen. Iedereen is vroeg wakker dus we nadat Jan zich heeft gedoucht ga ik zodat we samen even een paar boodschapjes kunnen halen voor het ontbijt.

in_de_supermarkt

De boodschapjes hoeven niet van ver te komen. Tegenover het appartement zit een “supermarkt” waar we de meeste boodschappen kunnen vinden. Het is even zoeken maar het assortiment van deze supermarkt is verrassend groot en dat alles op die paar vierkante meters. Alles in plasticzakjes en dan door naar de bakker op de hoek. Eigenlijk sta je meteen naast de oven de nog warme broodjes af te rekenen. We nemen een bruin brood en lopen daarna naar huis.

Na het ontbijt besluiten we de buurt te gaan verkennen. We lopen dezelfde weg van gisterenavond maar dan in tegengestelde richting. Dit keer is het natuurlijk licht en dat geeft gelijk een hele andere kijk op het geheel. In de verte kunnen we de Bosporus zien liggen. Bij de Bosporus moeten de “sleutels”, een soort van tokens, worden opgeladen. Deze tokens geven toegang tot de entreepoortjes van al het openbaarvervoer. Nog even opzoek naar een toilet voor mij en dan weer verder. Het is behoorlijk druk in de stad. Een wirwar aan straatjes, toeterende auto’s, voorbijrazende bussen waarvan de ontluchting van de remmen onafgebroken pssssttt geluidjes produceren en Turken die je proberen te verleiden om maar vooral bij aan te komen om iets te kopen.

Op een pleintje, tussen een bronzen stier en het Fenebahce station, drinken we koffie en thee. Als we deze wijk hebben bekeken lopen we weer terug naar de Bosporus. Opzoek naar een doosje medicijnen voor insectenbeten komen we bij een apotheek die deze, in Nederland enkel op recept verkrijgbare medicijn, op voorraad heeft. De weg richting het Haydarpasa station wordt vervolgt. Dit oude station was ooit de start van de Orientexpress. Het is een prachtig station met mooie plafonds. Hier worden natuurlijk de nodige foto’s genomen.

Station

Voor ons is het station de start voor een ponttochtje richting Karakoy. Deze tocht over de Bosporus geeft een mooi overzicht over Istanbul en zo komen we van Azië weer in Europa. We merken meteen het verschil. De meeste mensen zien er hier toch net iets moderner uit, de straten zijn iets breder en ondanks dat het veel drukker is komt het toch iets relaxter over. We komen bij de Galatanburg aan wal. Vanaf deze brug wordt er druk gevist en dit gebeurd boven de hoofden van de bezoekers van de ondergelegen restaurants.

Brug

Om het bovengelegen winkelgedeelte te bereiken nemen we een tram. Deze tram legt slechts 500 meter af maar bespaart ons een behoorlijke klim! Boven aangekomen komen we in de drukste winkelstraat van Istanbul, de Istiklal Caddesi. Deze straat is zo’n 50 meter breed en in het midden rijdt een trammetje. Naast de vele winkels, van zowel lokale als internationale origine, vind je hier ook de ambassades en consulaten van vele landen. Zo ook het Nederlandse consulaat.

Via een van de vele bazaars komen we uiteindelijk uit op het Taksimplein. Hier bevindt zich een busstation en hier vandaan loop je zo weer de Istiklal Caddesi op. We besluiten de straat af te lopen en de pont te pakken richting Kadikoy. Terug richting huis.

We hoefden slechts 10 minuutjes te wachten voordat we de boot op konden. Aan de overkant hebben we eerst nog een kopje koffie gedronken en Liesbeth een kopje saleb. Dit is een drankje gezet van een orchideekruid. Het smaakt vooral zoet en wordt genuttigd met kaneel.

Na de koffie gaan we naar het appartement en spelen een spelletje skipbo. Als avondeten eten we lekker gegrilde kip, gehaald bij “een mannetje” iets verder op. Na het eten speelt Paula een spelletje met haar moeder, Jan zit op de bank te lezen en ik werp mijn weblog bij.

Wat zal morgen weer brengen?!