Noorwegen zomer 2010: update 24 september

Update 24 september

Bekijk hier onze foto’s!

Vandaag willen we naar Bergen dus het kost ons geen enkele moeite om vanmorgen het bed uit te komen.  Als we het rolluikje open doen zien we dat de voorspellingen van www.yr.no van gisteren zijn uitgekomen! Het is na 2 dagen regen dan eindelijk  DROOG!

Goed gemutst gaan we ons douchen en om 10:00 uur rijden we het campingterrein af richting Bergen. Als we net in Voss rijden wordt ik gebeld door mijn vader. Ik zet de auto even aan de kant en klets gezellig een paar minuten met mijn vader. Leuk dat hij even belt!

Onderweg naar Bergen komen we verschillende wegafzettingen tegen. Er wordt aan twee tunnels gewerkt en dit kost de nodige tijd. Het is overigens toch al een aardige rit. Ondanks dat het slechts 120 km is neemt dit ca. 1 ½ a 2 uur in beslag. Zonder Tom maar te hoeven raadplegen rijden we in een streep  naar “onze” parkeerplaats.

We moeten beide eerst naar het toilet dus we moeten wat munten wisselen. Zo; nu kunnen we dan Bergen in.

P1040901_-_kopie

We lopen vanaf het station langs het stadspark (Byparken) richting het centrum. Het is aan het einde van het park behoorlijk druk omdat er een oriëntatiedag voor jongeren is georganiseerd. Overal staan tenten met verschillende kraampjes waar de verschillende mogelijkheden/opleidingen worden gepresenteerd. We kijken even rond maar gaan dan toch verder de stad in. Daar zijn we tenslotte voor gekomen.

Via de vismarkt lopen we naar de Bryggen. Dit is het oudste gedeelte van de stad en hier zijn allerlei leuke winkeltjes gevestigd met typisch Noorse spulletjes maar ook met gigantisch veel prullaria. Het assortiment verschilt amper met dat van vorige jaar maar het blijft leuk om hier lekker rond te struinen. De sfeer in Bergen is gewoon lekker relaxed. Er zijn veel jongeren hier en dat maakt het gelijk ook een hele levendige stad.

P1040923_-_kopie

Op de Bryggen besluiten we even een kopje koffie te gaan drinken. Omdat we een beetje honger hebben nemen we er een lekker soort koffiebroodje bij. Ik had een plekje gevonden en Paula rekende af. De muren waren voorzien van een houten beplating en toen ik zo eens om me heen zat te kijken zag ik daar allemaal rare “puntjes” op zitten. Bij een  nadere inspectie zag ik dat die “puntjes” vliegjes waren! Dat is geen goed teken! We besloten om dan maar vlot weer verder te gaan.

P1040932_-_kopie

Holland meets Norway!

Toen we nog een keer over de vismarkt liepen besloten we eerst verder door de stad te lopen voordat we een broodje vis zouden scoren. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben een lekker stuk gelopen en de nodige wikkels gezien voordat we weer op de vismarkt uitkomen.  We moeten deze keer goed zoeken naar een broodje vis. Vorige jaren was het assortiment veel groter maar wellicht dat het einde van het vakantieseizoen iets met het aanbod te maken heeft.

We zien een paar lekkere broodjes liggen en besluiten die mee te nemen. Ze heten “loveboats”! Ik bestel er twee en moet 160 NOK afrekenen.  Ik betaal met 200 NOK en later als ik het wisselgeld in mijn portemonnee wil stoppen besef ik nog niet dat ik 140 NOK terug heb gekregen! Dus i.p.v. € 20,00 heb ik slechts € 7,70 betaald!

Na ons bezoek aan de vismarkt lopen we langzaam weer richting de auto. We komen nog de nodige winkels tegen en in een overdekt winkelcentrum scoren we bij Subways nog een broodje. We hebben namelijk, buiten het koffiebroodje, nog niets gegeten en voordat we thuis zullen zijn, en het broodje vis zullen eten zit minimaal 2 uur.

Als we bij de parkeer garage komen kunnen we het gebouw niet in. Ook de betaalautomaat is enkel voor kaartbetalingen. Dat is fijn! Ik loop naar de deur waar we uit zijn gekomen en zie een briefje hangen. Hierop staat dat we bij de ingang naar binnen moeten!  Ook bij de ingang is alles afgesloten maar ook hier zie ik een briefje en kan ontcijferen dat we een code moeten intoetsen. Deze code staat op onze parkeerkaart en zie daar…. de poort gaat open!

Als we de garage uitrijden heeft zich al een aardige file gevormd bij het station! Het duurt en duurt voordat we op de hoofdweg terecht komen. Het is vrijdagmiddag en behoorlijk druk. Bergen is natuurlijk een redelijk grote stad en het weekend staat voor de deur!

De terugweg verloopt, net als de heenweg, met de nodige vertraging en ondanks dat we al om 15:00 uur uit Bergen vertrokken waren we pas rond 17:30 uur op Tvinde camping.

Eerst doen we wat huishoudelijke dingetjes zoals de koelbox in de auto opruimen, een nieuwe gasfles aansluiten en dan drinken we eerst een lekker kopje koffie. Inmiddels is het bijna half zeven en tijd voor het broodje vis. Hij smaakt ons overheerlijk! Deze waren het geld zeker meer dan waard! Wink

P1050024_-_kopie P1050034_-_kopie

Na het eten schrijf ik mijn weblog en Paula knutselt nog wat. Vanavond natuurlijk even Goede Tijden kijken en een kaartje leggen. Morgen blijven we nog een dagje. We zijn van plan om naar Voss te gaan en als we nog tijd hebben rijden we nog even naar Flam.  We zullen ons in ieder geval prima vermaken!

Iedereen een heel fijn weekend!!

Liefs Paula en John