Noorwegen zomer 2010: update 11 september

Update 11 september 2010

Bekijk hier onze foto’s!

Zo eindelijk een dag niet vroeg op om te moeten reizen! Heerlijk, we kunnen uitslapen en dat is na een nacht als gisteren ook wel nodig ook.

Ik kreeg last van buikpijn en moest richting de campingtoiletten. De weg daarna toe is in het donker niet echt gemakkelijk! Toen we terug waren lagen we nog niet koud op bed en ik moest weer. Een geluk dat er diaremmers zijn! Snel er twee ingenomen en geprobeerd te gaan slapen. Dit lukte me niet echt en ook Paula had er moeite mee om in slaap te komen. Het is behoorlijk koud en we moeten het eerst maar weer eens warm zien te krijgen.  We pakken beide ons boek en lezen nog een paar hoofdstukken waarna ik snel in slaap val en Paula iets later.

Ondanks dat we er niet vroeg uit hoeven worden we rond 7 uur wakker. Het is behaaglijk in de caravan en we genieten ervan dat we gewoon kunnen blijven liggen. Als we de rolluikjes omhoog doen zien we dat het zonnetje schijnt! Heerlijk! We pakken beide weer ons boek en lezen nog een paar hoofdstukken.  Als ik nog een keer naar buiten kijk zie ik twee rendieren rond de caravan lopen! Dat is bijzonder! Althans voor ons!

Gisterenavond vertelde de campingeigenaar, die toevallig met een Nederlandse uit Nijmegen is getrouwd, me dat de rendieren dit jaar iets langer op het eiland bleven.  Ze kunnen ze nog niet op het vaste land kwijt omdat er dit jaar te veel zijn.  Ik vraag of het vlees dan ook goedkoper wordt nu er zoveel van is maar volgens de Noor hielden de Sami de prijzen flink hoog. Hij vertelde dat een kilo rendiervlees ca. 500 NOK kost! Dit is tussen de € 62 en € 70! Hij vond het vlees wel bijzonder lekker maar veel te duur!

Voor ons dus een geluk dat de rendieren hier nog zijn. Van ons hoeven ze echt nog niet naar het vaste land! De eigenaar vertelde ook nog dat er een kudde van ca. 4000 rendieren volgende maand teruggedreven zou worden en dat een groot gedeelte zwemmend naar het vaste land zou gaan! Helaas zullen we dat niet meemaken.

Nadat we de rendieren even hebben gefotografeerd hebben we lekker een eitje gekookt, een paar broodjes gebakken en ontbeten. Na het ontbijt werd het tijd om ons aan te gaan kleden. De douches zijn lekker warm en je hebt geen muntje nodig! Even lekker scheren en je voelt je gelijk weer helemaal fris.

Ook vanmorgen willen we nog even naar de Noordkaap. Gisteren hadden we bewolking en nu wilden we wel eens zien of het er zonder die laaghangende bewolking anders uitziet. Rond half twaalf, twaalf uur arriveren we. Het is nog lekker rustig en we gaan eerst maar eens weer wat foto’s maken!

Vandaag willen we ook graag het bezoekerscentrum bekijken. Gelijk na binnenkomst wordt gevraagd of we de film willen zien en of we het ondergrondse gedeelte willen bekijken. Nou zullen we hier niet jaarlijks meer komen dus we zijn wel geïnteresseerd. De entree komt neer op zo’n € 30,00 per persoon!  We lopen naar beneden en tot onze verbazing is er een heuse bioscoop met wel ruimte voor 100 tot 150 personen!  Er wordt een prachtige film van ca. 15 minuten vertoond over de Noordkaap.  Aan hand van de seizoenen zie je het leven op 71 ° , 10´,21´´.  De film eindigt met drie mannen die op een sneeuwscooter aankomen rijden op de Noordkaap en kijken naar het noorderlicht. Een mooie film!

Na de film lopen we via een gang richting St Johannes Kapell. Een kapelletje waar ieder geloof zich welkom moet voelen. Ook was er nog een Thaise ruimte/museum. Dit ter ere van het bezoek van de Thaise koning aan de Noordkaap.

Aan het einde van de gang was het Grotten café. Vanuit dit café keek je door een groot venster richting het Noorden. Onvoorstelbaar wat er nog allemaal onder de grond te vinden was! Na onze wandeling dronken we eerst even een kopje cafe latte en bekeken de souvenirshop.  En alsof één keer niet genoeg is: we zijn nog een keer naar de film geweest. Ik heb nog geprobeerd deze vast te leggen met mijn kleine cameraatje maar dit is niet helemaal goed gegaan.

Na ons bezoek aan de Noordkaap, die tot ca. half drie duurde wilden we naar Honningsvag. Nog even het stadje en de winkeltjes bekijken. Helaas! We waren te laat. De winkels gingen om 15:00 uur dicht! Dan nog maar even wat geld halen en naar de Rema 1000 voor wat boodschappen. Leuk, deze winkel had het midden tussen een Blokker en een supermarkt. Naast de verse groente (en dat was niet veel!) kon je van chemisch toilet tot snelkookpan kopen!

Vanuit Honinngsvag zijn we naar de caravan gegaan. Gelijk de kachel aan want het is behoorlijk koud geworden. De thermometer komt niet boven de 6 graden. Onder het genot van een drankje maken we de plannen voor morgen. We gaan weer op weg naar het zuiden. We willen in twee dagen de Lofoten bereiken. Of dit haalbaar zal zijn? We zullen het zien.

Hier een fragment uit de film zoals getoond in de bioscoop op de Noordkaap.