Noorwegen zomer 2010: update 9 september

Update 9 september 2010

Bekijk hier onze foto’s!

We hebben vannacht niet zo goed geslapen. Paula werd elke keer wakker van de kou en daarbij had ze ook nog hoofdpijn. Ik werd wakker en dacht dat de stroom was uitgevallen. Het was zo donker. Ik kon zelfs het lampje van de koelkast niet zien.  Ik wil dit gaan verhelpen totdat Paula zei dat er een broek over het lampje lag en dat de stroom er gewoon nog opstond.

Ook ik had het koud en kon er dan ook moeilijk uitkomen om 7 uur. We willen weer wat kilometers afleggen dus we willen niet al te laat weg. Rond 8 uur zijn we helemaal klaar en rijden het terrein van de camping af. Het plaatsje  Dorotea ziet er nog slaperig uit al vragen we ons af of het ooit echt wakker wordt.

De zon staat al laag en er hangt een mistlaag. Dit maakt het rijden niet gemakkelijk maar belooft wel een mooie dag. Dit klopt ook want al snel verdwijnt de mist en komt de zon er goed door. Waar hebben we het aan te danken? De lucht kleurt blauw en de thermometer geeft op een gegeven moment zelfs 18 graden aan!

De reis verloopt voorspoedig. Onderweg stappen we nog even uit bij de Poolcirkel. Helaas is de souvenirshop gesloten maar we kunnen wel even de benen strekken.  In het plaatsje Jokkmokk tanken we even en daarna rijden we weer verder.

We hebben gepland om tot de Finse grens te rijden. Dit is misschien iets te hoog gegrepen maar het proberen waard. Het grensplaatsje heet Karesuando en ligt 2 km van de grens. Volgens de ACSI gids is hier geen camping dus we moeten iets voor dit plaatsje proberen iets te krijgen.

Rond 15:00 uur slaat het weer om. Het wordt bewolkt en de temperatuur zakt tot 7 graden. Het landschap verandert meteen. Zo’n 100 km voor Karesuandoen zien we een bordje met camping. Als we daar aankomen zien we iemand bezig met het vervangen van allerlei panelen van het receptiegebouwtje. De man geeft aan dat hij gesloten is! Dat is balen. We vragen of hij een andere camping in de buurt weet. Hij wijst ons richting Karesuandoen.  Nou maar hopen dat we daar kunnen overnachten.

Als noodplan kunnen we ook nog doorrijden door Finland naar Noorwegen en daar een camping zoeken. Volgens de campinggids is er een die het hele jaar open is en deze is op 150 km van Karesuandoen.  Dit is dus eventueel goed te doen.

Volgens Tomtom moeten we rond 17:00 uur aankomen in Karesuandoen en eventueel om 19:30 uur op de camping in Noorwegen. Als we Karesuandoen in rijden zien we meteen al een bordje voor de camping. Deze ligt aan de andere kant van het plaatsje. De camping ziet er verlaten uit maar ik besluit om toch het terrein op te rijden. Bij het woonhuis hangt een bord met “Receptie” erop. Een oude heer komt naar buiten en spreekt geen woord anders dan Zweeds. Ik vraag of er een plek voor ons is en meneer schud zijn hoofd, loopt naar binnen en komt terug met een briefje met daarop geschreven “150”. We nemen aan dat dit het bedrag is dat hij wil ontvangen en we betalen hem. We zetten de caravan neer en bekijken de toiletten en douches. Deze zien er redelijk uit maar we zouden hier niet meer dan 1 nacht willen staan.

Na de inspectie rijden we nog even het dorp in om te tanken waarna we een hapje te eten maken en het de rest van de avond lekker rustig aan doen.

Morgen gaan we door richting de Noordkaap. Deze is nog ca. 435 km hier vandaan dus morgen kunnen we het “rustig aan” doen ;-).