Update 27 maart 2011 Istanbul

Update 27 maart 2011 Istanbul:

 

Bekijk hier alle foto´s!

 

Zondag in Istanbul! De morgen begint rustig. We hebben natuurlijk een uurtje nachtrust moeten inleveren dus het lijkt erop alsof iedereen iets later opstaat. Ik schrik om 8:30 uur wakker en kom tot de ontdekking dat Paula en haar ouders al aan de koffie zitten. Ook zij zijn pas een halfuurtje wakker.

Vandaag hebben we niet heel veel op de agenda staan. Buiten de jacht naar een doosje met “snoetenpoetsdoekjes” of wel een soort van de-make up doekjes en ondergoed, t-shirts en nagellak, doen we het vandaag rustig aan. Gelukkig maar want ik heb na het heerlijke ontbijt wat last van mijn buik en het duurt dan ook even voordat we kunnen vertrekken.

Paula en Jan gaan voor ons vertrek eerst nog even wat kleine boodschapjes halen want ondanks dat het zondag is zijn de winkels gewoon open.

In ganzenpas lopen we iets later met z’n viertjes richting de stad. Opzoek naar een winkel waar ze een bepaald merk hemdjes verkopen. Als we er aankomen blijkt de winkel gesloten te zijn.  Helaas! Er zijn verder nog genoeg winkeltjes geopend dus we hoeven ons zeker niet te vervelen. Door de kleine straatjes vinden we allerlei leuke winkeltjes. Ook de vismarkt is weer gewoon van de partij! Ja, ook op zondag ligt het hier afgeladen vol met vis en groenten. Ondanks dat er, net zoals gisteren, veel Turken waarschijnlijk vrij zijn, gaat de bedrijvigheid onverminderd door. Nog in het appartement ben ik begonnen in het boek van Geert Mak; “De brug” en dit maakt veel duidelijk over het leven in Istanbul. Vooral het eerste gedeelte vertelt over de arme straatverkoper en de armoe waar ze in leven. Het sociale netwerk zit hier toch heel anders in elkaar dan in Nederland.

Bij een terrasje houden we halt en drinken een kopje thee of koffie met een broodje. Ik sla een rondje over want ik wil het een beetje rustig aan doen. Na de koffie slenteren we weer lekker verder tussen de onophoudelijke stroom van winkelende Turken. Lekker hoe je na een periode een beetje meer feeling met zo’n stad gaat krijgen.

Als er twee riemen en nagellak is gescoord lopen we aan de kant van de Bosporus richting ons huis. Hier drinken we lekker nog een bakje koffie en thee. De buurman heeft lak aan onze “zondagsrust” en begint eens flink te boren. Gelukkig is het van korte duur.

entree1

We besluiten ook nog opzoek te gaan naar een postkantoor en Jan, Paula en ik gaan op pad. Liesbeth blijft thuis en ruimt het huis op. Onderweg vragen we de weg naar de PTT en een vriendelijke man neemt ons mee. Even vragen we ons af of de man wel op de hoogte is dat we hem volgen. Maar we houden vol en na een kleine 10 minuten draait hij zich om en vertelt ons dat het postkantoor iets verder is. We bedanken hem maar aangekomen blijkt onze zoektocht een beetje voor niks te zijn geweest. Er hangen geen brievenbussen! Helaas; maar morgen weer een dag.

ptt

Thuis aangekomen bepalen we wat we gaan eten. Iedereen heeft zin in pide en Turkse pizza. Laat nou de buurman deze maken! Heerlijk zo alles binnen loopafstand. Jan geeft de bestelling door in zijn beste Turks en deze wordt begrepen. Er volgt nog een kleine uitwisseling van informatie over waar we vandaan komen, relatie en werkzaamheden in Nederland. Dan pakken we de bestelling mee en gaan lekker eten.

De avond besteden we lekker met het spelen van een spelletje “Flash-ok” en Skipbo en ik werk het weblog nog even bij.

Morgen gaan we naar het Sultanskwartier om de “Blauwe Moskee” te bezoeken. We zijn erg benieuwd: het schijnt een prachtig bouwwerk te zijn.