Vakantieblog 2008

 

Donderdag 7 augustus:

Paula was al gedouched en aangekleed toen ik zo rond 9 uur 45 wakker werd.
Vandaag willen we naar Vik. Vik ligt zo’n 70 km van Voss vandaan en je komt er via een prachtige weg over een stuk hoogvlakte.  Nou niet vandaag…….

Zo rond 12 uur reden we richting Vik. In Vinje ga je dan bij de rotonde links en meteen, na zo’n 500 meter stonden we stil; wegwerkzaamheden. Er werd gewerkt aan de aanleg van een tunnel. Na een paar minuten begonnen de auto’s voor ons aanstalte te maken om om te keren. We vroegen ons af wat er aan de hand was maar snel wisten we meer. Een vriendelijke Noor kwam ons even vertellen dat het oponthoud zo’n 2 uur zou gaan duren. Hier hadden wij niet echt zin in en besloten daarom toch maar weer terug te gaan. Nog een aantal mensen van de vertraging op de hoogte gebracht en toen naar de supermarkt bij de rotonde. Paula is door de Cola heen en die moeten we even aanvullen en waarom dat niet meteen even doen.

Na de boodschapjes moesten we even een nieuw plan maken. Wat gaan we doen?
Al snel vonden we een mooie route richting Alvik. Dit plaatsje ligt langs de 7, de Hardangerveien. De route was werkelijk prachtig maar een klein nadeel. Alle routes die je zo’n beetje volgt langs fjorden zijn behoorlijk lang of je moet de mogelijkheid hebben het fjord over te steken met een pont. In dit geval was dat geen optie dus na 30 km besloten we weer dezelfde weg terug te volgen.

We zijn ook nog even Voss in geweest. Eerst hebben we het overdekte winkelcentrum bekeken waarna we naar het centrum zijn gereden. Het leek ons leuk om een paar kinderboekjes te kopen om zo de taal wat sneller onder de knie te krijgen. Uiteindelijk hebben we een sprookjesboek van Roald Dahl gekocht samen met een soort van kinderwoordenboek. We kunnen weer even vooruit met nieuw Noorse zinnen en uitdrukkingen.

Op de weg naar de camping zijn we nog even gestopt bij de Meny. We eten vanavond soep met broodjes dus even een paar broodjes halen. Verder nog wat Elandenworst, thee, melk, appels, tomaat en komkommer, schade: 500 kroon zo’n € 62,50!

De zonnige dag die we verwacht hadden bleef helaas uit maar ook vandaag hebben we weer genoten.

Woensdag 6 augustus:

Wat gaan de dagen toch snel! Het is al weer woensdag! Het weer hangt tussen regen en zon.

Vandaag willen we toch nog even langs Flam. Niet met een speciaal doel maar gewoon nog eens even kijken. Omdat we verder geen plannen hebben beginnen we de dag lekker rustig. Eerst maar eens lekker ontbijten. Lekker eitje erbij en na het tweede kopje thee nemen we er lekker nog een.

Pas tegen 12 uur zijn we klaar en rijden richting Flam. Het is zo’n 45 minuten rijden en bij aankomst is het er gezellig druk. Er liggen een tweetal driemasters. Een uit Brazilie en een uit Noorwegen. Verder ligt er ook nog een cruiseschip dus volk genoeg. Eerst gaan we Lloyd even uitlaten en daarna bekijken we de verschillende winkeltjes nog eens een keer. (Paula heeft met haar mobiel ook nog leuke filmpjes gemaakt zie maar HIER)

We ontdekken zelfs 2 winkels die we nog niet gezien hebben en bezoeken het Flambanen museum. Hier kan je alles zien wat te maken heeft met de bouw van de Flambanen. En als je je er dan bij voorsteld dat de techniek toen nog te wensen over liet is het een knap staaltje werk om deze trein te ontwikkelen die zulke hoogte verschillen aflegt met behulp van elektriciteit.

Na een half uur tot drie kwartier bemerken we dat de zon door begint te komen en we besluiten om Lloyd uit de auto te gaan halen. Op het terras van een cafe nemen we lekker een kopje thee en op de achtergrond speeld de band die hoort tot de bemanning van de driemaster uit Brazilie. Het geeft wel een raar contrast: die zuidelijke klanken in dit noordelijke gebied.

Na de thee besluiten we rustig terug te gaan richting de camping. Onderweg nemen we nog een kleine omweg via een bergpas. Bij de camping aangekomen kopen we nog een aantal kaarten en gaan naar de caravan. Het zonnetje schijnt lekker en we kunnen daardoor nog even lekker buitenzitten. Helaas duurt dit niet lang want na zo’n drie kwartier moeten we de spullen pakken en binnen gaan zitten.

Vandaag gebruiken we ook om eens de was te doen en het bed te verschonen. Ja, camperen lijkt soms toch een beetje op thuis maar dan heeeeeelllll anders 😉

Dinsdag 5 augustus:

Vanacht heb ik slecht geslapen. Een aantal keren wakker geworden, zonder aanwijsbare rede.  Toch was ik redelijk vroeg wakker en na wat rommelen in de caravan besloten we naar buiten te gaan. De lucht was blauw met her en der een klein wolkje. Een mooie dag dus om Bergen te gaan bezoeken.

Sneller dan welke vakantiedag dan ook eten we wat, douchen en kunnen vertrekken. Het is zo’n 1 uur en drie kwartier rijden dus het heeft ook niet zoveel zin om pas in de middag te gaan. Om ca. 12 uur komen we aan. De lucht is al wat bewolkter en we verwachten dan ook dat het elk moment kan gaan regenen. Toch blijft het droog: gelukkig!

Voor we de stad inrijden worden we ook nog geflitst in een tunnel. Wat een gein zeg!! Wordt je echt recht van voren verblind terwijl je in een tunnel rijdt. Hoe verzinnen ze het!?! Ben benieuwd of de bekeuring doorgestuurd wordt naar Nederland.

We parkeren de auto in de parkeergarage vlak bij het station. Deze kennen we van voorgaande jaren en is lekker rustig zodat we Lloyd gerust kunnen achterlaten. Het is niet al te warm en we hebben een bak water voor hem achtergelaten.

De stad is gezellig druk en zoals eerder gezegd blijft het droog. We gaan winkel in winkel uit en natuurlijk lopen we ook nog even over de markt. Altijd leuk. Heerlijk die verse vis! We besluiten dan ook dat we op de terugweg even een broodje moeten scoren! (Dit was eigenlijk het reisdoel van vandaag ;-)) ) Na zo’n drie uurtjes hebben we het weer gezien. Genoeg winkeltjes met souveniers gezien en heel wat Nederlanders om ons heen gehoord! Wat kunnen sommigen toch negatief nadrukkelijk aanwezig zijn zeg! Maar al met al een leuke dag.

Op de terugweg gaan we eerst nog even met Lloyd wandelen. Natuurlijk moeten we ook nog een aantal boodschapjes doen voordat we van ons broodje vis kunnen genieten.

Bij aankomst op de camping is het nog steeds rustig. We betalen voor nog twee dagen en gaan lekker naar ons plekje. Om 18:00 uur gaan we eten. Het broodje valt iets anders uit dan we dachten. We dachten namelijk dat we het broodje met garnalen, zalm etc gescoord hadden maar dit bleek niet zo te zijn. Het was een broodje zalm met salade eronder. Als afwerking zat er nog wat ei en kaviaar op. En je kunt van ons aannemen dat we ervan genoten hebben!!!

Vanavond gaan we verder met onze Noorse les en zonder enige twijfel zullen we ook nog een spelletje Skip-bo  doen!

Maandag 4 augustus:

We waren al vroeg wakker vanmorgen. Gelukkig konden we nog even blijven liggen en toen werd het toch nog 10 uur voordat we ons bed uitkwamen. Het weer is niet al te zonnig maar als we eindelijk het bed uit zijn laat zich toch een voorzichtig zonnetje zien.

Pas tegen 12 uur zijn we klaar met ontbijten en douchen. We gaan vandaag eens naar Voss. Daar aangekomen staat het zonnetje toch al behoorlijk zijn best te doen en belooft het toch nog een lekkere dag te worden.

In Voss parkeren we de auto en betalen voor 1 1/2 uur parkeergeld. Uit ervaring weten we dat we voor Voss “centrum” niet veel meer tijd nodig zullen hebben. Altijd leuk om even langs de winkeltjes te lopen maar alles blijft toch een beetje hetzelfde.  Snel nog even een verjaardagskaar kopen en dan zijn de “boodschapjes” al weer binnen. Lloyd is mee want in de auto is het toch veel te warm. Hij gedraagt zich heel voorbeeldig en doet vele Noren omkijken. Ze zijn hier over het algemeen toch meer het kleine soort honden gewend lijkt ons.

Vanuit Voss besluiten we een route te volgen die we vinden in het toeristenboekje van Voss. Deze route leidt langs een aantal typisch Noorse “handelsmerken” en begint, voor ons, in Dale. Hier worden de bekende truien en vesten geproduceerd. Vanuit Dale gaan we de 569 op. De weg wordt behoorlijk smal en van tunnel rijden we naar bocht. Gelukkig kan Paula er goed tegen maar omdat ik toch al een lichte hoofdpijn heb heb ik het na zo’n kleine 20 km wel gezien. De lichte hoofdpijn is aangegroeid tot een heftige hoofdpijn en daarbij ben ik ook nog misselijk geworden. Ondanks dat blijft het een schitterende route met veel mooie vergezichten en hele leuke, weggestopte dorpjes. Wij zouden hier niet kunnen wonen concluderen we maar voor die mensen die dat wel kunnen: fantastisch!

Op de weg terug naar de camping gaan we nog even langs de Meny, de supermarkt. We hebben enkel wat kipfilet en amandelschaafsel nodig. De winkel is goed voorzien en het kost dus geen moeite om de boodschapjes bij elkaar te krijgen. Wat ons nog opviel is dat ze hier hele praktische kassa’s hebben. Je geeft je geld af en het wisselgeld wordt automatisch berekend en aan je teruggegeven via een speciaal bakje. De dame aan de kassa kan zo dus ook geen fout maken. Misschien iets voor Nederland?!

Na de boodschappen gaan we snel naar de camping. Ik ga meteen in de caravan liggen met de hoop van mijn hoofdpijn af te komen. Dit lukt maar half want als Paula het eten klaar heeft zit die vervelende koppijn er nog steeds. Gelukkig is de misselijkheid weg en neem ik nog maar een paar paracetemol in de hoop dat die de hoofdpijn er onder kunnen krijgen.

Na het eten werken we ons verslag nog bij en drinken we een kopje koffie. De prachtige dag eindigt helaas in regen. We hopen voor morgen op weer een droge dag want er staat een bezoek aan Bergen op de agenda. Inmiddels weten we dat Bergen Europa’s natste gemeente is dus het blijft een beetje afwachten. Jullie horen het morgen!

Ha det!!

Voor diegene die benieuwd zijn waar we nu zitten: KLIK HIER!

Zondag 3 augustus:

De morgen begint droog en dat is wel lekker naar een hele avond en nacht regen. We doen het rustig aan en genieten van de broodjes tijdens het ontbijt.

Vandaag willen we even naar Flam. Een klein plaatsje. Vooral bekend om zijn spectaculaire treinverbinding naar Myrdal en aanlegplaats voor behoorlijke cruise schepen. De souvenierwinkels zijn hier dan ook goed vertegenwoordigd! Voordat we in Flam aankomen stoppen we nog even bij Stalheimskleiva. Hier is een behoorlijk steile weg met een stijgingspercentage van 18 procent. De weg biedt een prachtig uitzicht over 2 behoorlijke watervallen.

In Flam gaan we gelijk richting de souvenierwinkels. Niet dat hier maar iets leuks te vinden is maar ach een beetje kijken kan nooit kwaad. Nadat we zijn uitgeshoped gaan we even langs een cafe, brouwerij. Dit pand is een beetje in de stijl van de hier veel voorkomende stavkyrke gebouwd. De sfeer is er relaxed en er klinkt lekkere muziek op de achtergrond. Toch weet bijna niemand dit leuke plekje te vinden terwijl tocht alle andere gelegenheden in Flam zo’n beetje vol zitten met toeristen.

Na ons bezoek aan Flam gaan we terug richting de camping. We maken nog even een wandelingetje met Lloyd en dan werk ik even mijn weblog bij. Gelukkig heeft de camping internet waardoor we nu ook de foto’s gemakkelijk kunnen uploaden.  Als ik op het internet zit krijg ik een skype gesprek van Wilma.    Wilma en Martin zijn lekker op vakantie in Spanje. De verbinding laat behoorlijk wat te wensen over maar later zullen we het nog een keer proberen. De techniek staat tenslotte toch voor niets!!

Zaterdag 2 augustus:

Na een keer om 5 uur te zijn wakker geweest ging de wekker om 6 uur 30. Deze was nog niet echt aan ons besteed en ik was daarom blij dat ik nog een wekker om 7 uur had gezet. Toen deze af ging ging alles heel snel. Binnen drie kwartier stonden we klaar voor vertrek. Vandaag gaan we namelijk verder.

Zoals gezegd om 7 uur 45 rijden we het terrein van Kvile camping af. We gaan richting Voss zo’n 410 kilometer verderop. We weten nog niet of we dit in een keer gaan rijden. Misschien stoppen we al halverwege in Vang en rijden morgen verder.

Via Hamar richting Lillehammer en zo de 33 op om aansluiting te vinden op de E16 richting Bergen. De reis loopt voorspoedig en we zijn al vlot in de buurt van Vang waardoor we besluiten door te rijden naar Voss. Onderweg wordt het weer slechter. Grote wolken verschijnen en het begint te regenen. Gelukkig nog niet zo hard. Via de Laerdal tunnel, de langste autotunnel ter wereld, rijden we richting Flam.

Dan zijn we er bijna en het zachte regenen verandert in een behoorlijke bui. Als we dan zo rond 14:00 uur op Tvinde camping aankomen komt het met bakken uit de lucht.  De camping, die aan een gigantische waterval ligt, wordt altijd druk bezocht door bussen met toeristen. Zo ook vandaag. Maar dit heeft zulke proproties aangenomen dat de hele toegang tot de camping door zo’n 7 a 8 touringcar bussen is geblokkeerd! Na een aantal minuten wachten besluiten we om toch te proberen iets wat naar voren te komen. Dit lukt uiteindelijk.

We vinden een mooie plaats en door het geluid van de prachtige waterval zijn we snel verschoond van alle geluiden van de aanstormende toeristen. Met de regenjassen aan zetten we de caravan waterpas en  vouwen we de luifel uit. Gelijk verschoon ik het chemischtoilet en Paula ruimt de koelkast op. Hierin is namelijk een potje jam omgevallen en de jam heeft werkelijk geen plekje overgeslagen in de koelkast. Na gedane arbeid is het goed….. thee drinken.

Na de thee rijden we richting Voss om nog wat boodschapjes te halen en om het weblog dan uiteindelijk in de lucht te krijgen. Na veel vijven en zessen lukt dit dan eindelijk! Helaas niet de meest recente versie en zonder foto’s maar deze zullen spoedig volgen.

Vanavond eten we broodjes met knakworst. Het weer is iets droger geworden en nu maar hopen dat het morgen weer mooi is!

Vrijdag 1 augustus:

Vanochtend zaten we net aan het ontbijt toen Bianca, de nieuwe eigenaar van de camping, even langs kwam. Ze vroeg of wij “die mensen waren die Frits en Godi kenden”.  Nou kennen is in deze een groot woord maar we hebben Godi ontmoet op de Scandinavie beurs en we hebben haar een mailtje gestuurd. In dit mailtje hebben we gevraagd om een keer langs te mogen komen maar tot het maken van een concrete afspraak is het toen niet gekomen. Als we straks de vakantie hier afsluiten willen we proberen contact te leggen om toch nog een keer te brainstormen over de mogelijkheden voor ons hier in Noorwegen.

Vandaag staat de dierenarts op het program. Woensdag waren we al even langs geweest maar toen was ze niet aanwezig dus vandaag gaan we op herhaling. We komen daar zo rond 12:50 uur aan en zien een berichtje “Tilbake klokka 13:00”. Nou dat wordt dan 10 minuten wachten maar al snel zien we dat de dierenarts toch aanwezig is en dat ze er al aankomt om de deur te openen. We vertellen haar dat we een handtekening en stempel van haar nodig hebben als bewijs dat Lloyd hier in Noorwegen is ontwormd. In haar bijzijn geven we de medicijnen en zij tekent dit aan in het hondenpaspoort.  We vragen wat ze van ons krijgt maar net als vorige jaren wil ze er niets voor hebben!

Op de weg naar Rena besluiten we toch iets voor “onze” vriendelijke dierenarts te doen. We halen een leuk rozestruikje in een prachtige pot en rijden weer terug naar de praktijk. Paula gaat naar binnen en bedankt nogmaals voor de goed zorg en service. Ze vertelt er tevens bij dat dit al het vierde jaar is dat zij deze handeling gratis verricht. De dierenarts is erg blij met haar cadeautje en omhelst Paula heel vriendelijk! Toen Paula naar buiten kwam was ze gewoon een beetje onder de indruk van deze hartelijkheid. Na al die verhalen over de “stugge” Noor verwacht je dit toch helemaal niet.

Op de weg naar de camping besluiten we nog even langs de bibliotheek van Rena te rijden. We hadden gehoord dat je daar het internet op kunt. Ik wilde al weer weg gaan maar Paula vroeg de dame aan de infobalie of het klopte dat je hier mocht internetten. “Geen probleem” ga je gang en een hele uitleg in perfect Engels! We mochten een half uur van de pc gebruik maken en deze hebben we dan ook benut om de mail etc te checken. Helaas heb ik mijn laptop nodig om het weblog te uploaden maar de volgende keer kan dat ook bij de bibliotheek vertelde die aardige dame nog!!

Vanuit Rena zijn we even met Lloyd naar een meer gereden. Ondanks dat het regematig bewolkt is blijft het behoorlijk warm en Lloyd heeft er dus ook best last van. Hij vindt het heerlijk om even te zwemmen.

In de omgeving rijden behoorlijk wat Landrovers rond. Er is waarschijnlijk een soort van treffen en ik besluit het bospad in te gaan in de hoop wat van deze wagens tegen te komen. Helaas wordt dat niks en later zien we dat ze op een centraal punt hebben afgesproken maar van 4×4 rijden op dat moment geen spoor.

De rest van de middag zijn we lekker op de camping en lezen wat. Morgen gaan we verder richting Vang en daarna richting Voss. Dit jaar zal het waarschijnlijk hierbij blijven. We merken dat het jaar behoorlijk zijn tol heeft gevergd en we doen het dus vooral rustig aan.

Donderdag 31 juli:

Hoewel we ons gisteren voorgenomen hadden om het vandaag iets “sneller” aan te pakken konden we toch niet loskomen van ons vakantietempo. Het was dus al weer gauw 12 uur voordat we richting Hamar vertrokken. Gisteren hadden we deze “onderneming” afgeblazen omdat we vonden dat we al aan de late kant waren!

Zo rond 13:00 uur waren we in Hamar. Eerst zijn we langs het meer gereden. Het was er redelijk druk. Maar wat wil je met dit weer. De thermometer staat weer op zo’n 29 graden! Na een klein ritje besluiten we de auto te gaan parkeren om Hamar centrum te kunnen bezoeken.

Nog redelijk enthousiast vullen we de parkeermeter. We mogen tot 16:00 uur parkeren en hebben dus zo’n 3 uur te gaan. Dit was iets te optimistisch. Hamar centrum stelt niet heel veel voor. Er zijn wel leuke winkeltjes maar dat je echt kunt spreken van een CENTRUM?! Nou nee. Daarbij komt dat Lloyd mee is en we ook niet het overdekte winkelcentrum in kunnen. Na een uurtje lopen vonden we het wel lang genoeg en besloten om terug te gaan naar de auto.

We zijn toen nog even opzoek geweest naar verschillende transportbedrijven en kwamen er ook een aantal tegen. De gegevens genoteerd in de hoop om meer informatie te vinden op het internet. Na een uurtje hadden we ook hier genoeg van en via Brummendal en Hamar zijn we toen weer richting Elverum gereden.

In de verte zagen we dat de lucht behoorlijk aan het dichttrekken was. Er was ook al voorspeld dat er onweer zou komen en we hoopten nog optijd terug te zijn bij de caravan om alle spullen die buiten lagen te redden. Bij aankomst bij de caravan bleek dat het op de camping al had geregend. Gelukkig waren er, buiten de handdoeken verder geen zaken nat geworden.

De lucht werd al maar donkerder en we besloten om binnen te gaan zitten. Toen barste de onweersbui pas in alle hevigheid los!! Het kwam echt met bakken naar buiten. Na zo’n drie kwartier werd het gelukkig weer wat rustiger en konden we toch nog buiten eten. Op het menu stond de overgebleven risotto van gisteren. Het smaakte prima!

De temperatur is inmiddels wel wat gezakt dus we zitten al vroeg binnen. Gezellig even een kaartje leggen en natuurlijk het onvermijdelijke Skip-bo. 

Om half tien doen we nog even een Noorse les met op de achtergrond natuurlijk de Noorse radio.

Woensdag 30 juli:

Vanacht hebben we veel regen gehad. Het kwam daadwerkelijk met bakken uit de lucht! ’s Ochtends toen Paula wakker werd kwam ze tot de ontdekking dat we geen stroom hadden. Ik dacht dat er misschien een stop was doorgeslagen in de caravan maar dat was niet het geval. Nadat ik alles had gecontroleerd sprak een Noor mij buiten aan dat er geen stroom was.  Er bleek sluiting te zitten in de aansluiting waar ik mijn stekker in had gestopt. Dit werd snel hersteld en al snel hadden we weer stroom.

Tijdens het herstel van de electra heb ik nog even gesproken met de nieuwe eigenaar van de camping. Hij woont hier nu pas sind mei en het bevalt hem goed. Hij geeft nog wat tips over transportbedrijven en we besluiten opweg te gaan om even langs de dierenarts in Rena te gaan en om daarna naar Elverum te rijden voor het bekijken van verschillende bedrijven.

Bij de dierenarts komen we erachter dat er juist vandaag geen spreekuur is! We moeten dus vrijdg terug.
Dan maar meteen door naar Elverum. We hebben hier gegevens van verschillende bedrijven genoteerd.

Vanuit Elverum gaan we richting Valer. Ook een mogelijke plaats om te gaan wonen. Goed gelegen t.o.v. verschillende mogelijkheden tot werk. Tevens bevindt zich hier een baan waar je een slipcursus kan volgen met de vrachtwagen. Voor mij zal dat zeker geen overbodige luxe zijn.

We rijden binnendoor terug via Elverum, waar Paula nog een ring koopt, en via Rena om daar naar de winkel om  wat boodschappen ter aanvulling van het avondeten te kopen. We mochten zo’n 25 euro afrekenen! Na de schik hebben we toch heerlijk genoten van het eten.

Vanavond proberen we het weblog in de lucht te krijgen. We zullen zien of dit lukt!

Hilsen Paula og John!

Dinsdag 29 juli:

Het was een onrustige nacht!  Lloyd was schijnbaar behoorlijk ziek en heeft de halve nacht liggen overgeven. Omdat ik een barstende koppijn had is vooral Paula hier erg druk mee geweest.

Toen ik zo tegen kwart voor 10 wakker werd wilde Paula net met Lloyd gaan wandelen. Na deze onrustige nacht was het haar niet gelukt om langer dan tot 7 uur in bed te blijven.

Mijn hoofdpijn was nog steeds aanwezig en de eerste handeling die ik vanmorgen deed was dan ook het innemen van een aspirine. Hierna heb ik het ontbijt voorbereid en toen Paula terug kwam konden we lekker aan de thee en het ontbijt.

Tegen 12 uur zijn we opweg naar Elverum gegaan. We wilden opzoek naar nog een aantal woningen en ik wilde ook opzoek naar een uitzendbureau. Wellicht kunnen ze ons daar meer vertellen over onze mogelijkheden hier. In Elverum zijn we eerst de twee overdekte winkelcentra wezen bezoeken. Ze zijn niet al te groot dus we waren zo uitgekeken. In Elverum centrum hebben we verschillende etalages van makelaars bekeken en nog een aantal leuk woningideeen opgedaan. We vonden ook nog een soort van uitzendbureau: Jobzone maar het zag er niet echt toegankelijk uit dus we besloten om verder te gaan.

Vanuit Elverum zijn we opzoek gegaan naar de woningen die we eerder hadden gezien bij de makelaar. Een van deze woningen lag midden in een wijk. Wel gunstig gelegen t.o.v.  alle facaliteiten maar ook erg prijzig. Op naar de volgende. Deze lag in het dorp Hernes. Zo’n 7 kilometer voorbij Elverum. De woning zelf konden we niet vinden maar het dorp ziet er niet verkeerd uit. Dat moeten we even onthouden. Aangezien Hernes op de weg van Elverum naar Trysil lag besloten we ook even door te rijden naar Trysil.

Trysil is het wintersportgebied van Noorwegen. Ook deze gemeente was dit jaar vertegenwoordigd op de Skandinaviebeurs.  Het ligt zo’n 60 kilometer van Elverum naast de Zweedse grens. Het gebied is prachtig. Vooral bos. Verder is er niet veel te vinden. Het centrum bestaat uit een tiental winkeltjes en een klein overdekt winkelcentrum. Veel bedrijvigheid is er niet en verder is de reisafstand naar woon/werkmogelijkheden best behoorlijk. Trysil schappen we dus van ons lijstje met mogelijke woongebieden.

Vanuit Trysil rijden we “binnendoor” richting Rena over de 215. Deze weg, zo’n 65 tot 70 kilometer is lekker rustig en leidt door bossen en een paar kleine dorpjes. Ik blijf me telkens verbazen dat het hier overal zo rustig is: heerlijk!

In Rena doen we nog een aantal boodschappen voor het avondeten. We eten pannekoeken.
Voor de vakantie hebben we een nieuw kookapparaat gekocht: een grillmaster. Deze heeft ook een bakplaat; ideaal om pannekoeken te maken. Ze lukken dus erg goed en smaken prima. Na het eten doen we nog een spelletje en werk ik het weblog bij en Paula schrijft in haar dagboek. Als we hier klaar mee zijn gaan we nog een uurtje aan de Noorse les. Ja, het “hier zijn” inspireert weer enorm!! 

Maandag 28 juli:

Het weekend is weer voorbij dus tijd om…..Yes lekker verder te gaan met vakantie vieren! Ook vandaag waren we er pas om 9 uur uit. Ik heb even een kopje thee gezet en ook vandaag mocht Lloyd, na de thee lekker in het bos rennen. Heerlijk vindt hij het zo’n bos als achtertuin. Wie weet krijgen wij dat ook nog een keer.

Vandaag moeten we even wat boodschapjes doen. Verder willen we, aanhand van de meegenomen uitdraaien van een aantal woningen, hier in de buurt de woningmarkt verkennen.  Aangezien de adressering hier in Noorwegen iets anders werkt dan in Nederland is het nog niet makkelijk om al de adressen te vinden. Een aantal zijn duidelijk te vinden maar een aantal andere hebben toch redelijk vage adressen.  Vlak bij Rena komen we een hele leuke woning tegen. Voor niet al te veel, zo’n 100.000 euro, zag de woning er redelijk uit. Binnen was alles goed verzorgd alleen buiten was nogal wat achterstallig onderhoud.

Zo’n 12 kilometer verderop werd nog een woning aangeboden; deze vonden we toch wel iets te ver van de “bewoonde wereld” af liggen. Met name de reisafstand tot Rena, Elverum leek ons een bezwaar met name in de winter. In Rena Leir werd ook nog een Smabruk aangeboden. Een kleinschalige boerderij met zo’n 26000 m2 grond! Dat lijkt ons wel iets dus ook hier gaan we even kijken. De woning was niet echt goed onderhouden en het land was in gebruik voor het verbouwen van tarwe. De prijs van nog geen 100.000 euro was natuurlijk wel interessant.

Vandaag hebben we een redelijk idee gekregen wat er zoal wordt aangeboden, tevens hebben we een idee gekregen van de mogelijkheden en onmogelijkheden van sommige woningen en sommige dorpen.
Morgen gaan we eens kijken in de buurt van Elverum.

Verder hebben we vanmiddag even een aantal boodschapjes gehaald in Rena. Het was bloedheet dus ik ben bij Lloyd en de auto gebleven. Hem daar alleen laten was geen optie. Paula was zo klaar zodat we weer terug naar de camping konden. 

s’ Avonds hebben we Turkse dorum gegeten. Deze hebben we op ons nieuwe gasstelletje van de Action bereid. Dit ging prima!

Na het eten hebben we nog een aantal spelletjes Skip-bo gedaan. Paula won natuurlijk weer!

Zondag 27 juli:

We hebben vanacht goed geslapen. We waren er pas zo rond 9 uur uit. Het was al gezellig bedrijvig op de camping. Nou hier doen wij niet aan mee!  Lekker rustig aan is het devies voor vandaag.

Nadat we Lloyd even een rondje hebben laten lopen in het bos dat grenst aan de camping zijn we weer rustig terug gegaan naar de caravan. Paula heeft lekker een kopje thee gezet als we gaan ontbijten. De meegebrachte Lu crackers smaken prima! Dit tempo houden we vol tot ongeveer een uurtje of een. Dan nemen we voor de lunch nog even een crackertje en besluiten om een rondje te gaan rijden.

Als we de auto instappen staat de binnentemperatuur meter op 61,5 graden! Eerst maar even de raampjes en deuren open. Rustig aan rijden we richting Rena. Even kijken of er een winkel open is. Helaas is dit niet het geval. We moeten maar even kijken wat we eten vanavond.

Vanuit Rena zijn we richting Rendalen gereden. Onderweg kwamen we een prachtig meer tegen en besloten om Lloyd even te laten zwemmen. Hij genoot duidelijk van de verkoeling en vond het dan ook niks om weer de auto in te moeten.

We zijn ook nog een beetje de omgeving op huizen wezen verkennen. Eens zien wat er allemaal te koop is. We kwamen een paar leuke woningen tegen. Een daarvan stond prachtig tegen een helling aan en keek uit op de Glomma en in de verte kon je Rena zien liggen. Zal wel wat moeten kosten……..

Toen we terug op de camping kwamen was het lekker rustig. We zijn, buiten een paar vaste gasten en een Nederlands stel zo’n beetje de enige.

Paula gaat lekker even de zon in en ik merk dat ik nodig even een “tukje” moet doen. Nou dit tukje duurt zo’n beetje tot 18:00 uur! Ik voel me ook niet echt overstromen van energie maar gelukkig is het vakantie zodat de batterijen weer kunnen worden opgeladen!

We besluiten om maar een cracker te eten en na het eten doen we gezellig een spelletje.
Ik baal er nog steeds van dat het kraantje in de caravan het niet doet en besluit op onderzoek uit te gaan.  Bij controle blijkt dat de pomp het wel doet. Als ik de slang eraf haal spuit hij in ieder geval voldoende water. Dan de leidingen maar even bekijken. Waarschijnlijk krijgt het pompje het niet voldoende omhoog gepompt want als ik de leidingen wat verschuif komt het water dan eindelijk toch omhoog. Zo weer een klusje geklaard!

Er komen ook heel wat nieuwe gasten vanavond. Het is, in ieder geval voor vandaag, een beetje gedaan met de rust.

Om 22:00 uur besluiten we de caravan in te gaan. De muggen prikken ons zo’n beetje lek. Meer muggenbulten kunnen we waarschijnlijk niet verdragen!

Morgen gaan we opzoek naar een internetverbinding want helaas is deze niet meer op de camping aanwezig.

Zaterdag 26 juli:

Om kwart over 3 zijn we wakker. Paula moet naar het toilet. We hebben geen licht dus kunnen helaas niet achterhalen waarom de klep van het toilet weigert. We zijn beide bang dat we de slaap niet meer kunnen vatten omdat onze wekker al om 5 uur 15 staat!  Gelukkig lukt het ons wel om te slapen en worden we zelfs redelijk uitgerust wakker.

We pakken snel de laatste spulletjes en vertrekken om 6 uur 15 richting Helsingor. We hebben namelijk besloten dit jaar niet de brug te pakken maar de bood. De overtocht duurt nog geen 20 minuten.

De reis verloopt verder prima en we komen zo rond 17 uur 15 aan op Kvile camping. Wel raar hoor: de vorige eigenaar, die ik vorige week nog aan de telefoon heb gehad runt de camping niet meer!

We zoeken een mooi plaatsje en eten de overgebleven broodjes nog op.
Het is behoorlijk warm: 30 graden en de rest van de avond doen we het lekker rustig aan!

Vrijdag 25 juli:

Omdat we deze morgen een beetje bijtijds willen vertrekken staat de wekker op 5 uur 45. Met wat moeite komen we ons bed uit. Gelijk als tot ons doordringt dat we op vakantie gaan groeit de motivatie om iets te gaan doen.

Ik begin alvast wat zaken in te pakken en Paula gaat als eerste onder de douche. Hierna besluiten we de caravan alvast voor de deur te zetten zodat we wat gemakkelijker de laatste spullen in de caravan kunnen leggen. Als Paula Lloyd uit gaat laten ga ik me douchen en om 7 uur 15 zijn we klaar om te vertrekken! Het is lekker rustig op de weg en alles schiet dus goed op.

In Duitsland lopen we de eerste vertraging op bij Bremen. Gelukkig duurt dit niet lang maar bij Hamburg is het wel raak: 12 kilometer file in de richting Lubeck! We besluiten om snel even te gaan tanken en Lloyd uit te laten. Hierdoor verliezen we niet zo veel tijd en zo’n 1 1/2 uur later is de file redelijk opgelost en kunnen we verder. Bij de veerboot vanaf Puttgarden hebben we geluk! We komen aanrijden en kunnen bijna gelijk de boot op. Duidelijk is dat er een aantal vakantiekrachten aan het werk is die ons moeten begeleiden naar de juiste plaats aan boord. Ik grap al tegen Paula dat we zo achterwaards terug zullen moeten omdat volgens mij het dek al te vol is. Paula vindt dat ik me niet zo druk moet maken maar, hoe jammer ook, ik heb gelijk! De boot is te vol en de laatste auto’s moeten weer terug. Gelukkig geldt dit niet voor ons want ik sta er nou niet op te wachten om achterwaards de caravan terug te moeten rijden!

Om ca. 18 uur 15 waren we in Koge, Denemarken, op de camping. Het was behoorlijk druk en de mensen voor ons “kaapten” net de laatste plek met stroom weg! We hadden gelukkig wel een plek dus we besloten het er maar mee te doen. Al met al hadden we een pracht plek met een mooit uitzicht.

Vanavond zijn we vroeg naar bed gegaan: morgen mogen we weer!

Dinsdag 19 augustus:

Ook vanmorgen waren we al om half 8 wakker. Nog even blijven liggen maar ook vandaag willen we een aantal dingen doen dus hup; het bed uit. De lucht is strak blauw en nodigt uit om lekker buiten te eten.

Na het douchen gaan we wederom naar Rena om daar het weblog te uploaden en onze mail te checken. We willen ook nog naar Elverum dus we zijn zo klaar. Daarbij is het al best warm in de auto en kunnen we Lloyd niet te lang in de zon laten staan. Groot voordeel van dit gebied is dat je vrij gemakkelijk je ramen open kunt laten staan.

In Elverum doen we eerst een paar boodschapjes om daarna naar de lokale krant te rijden. We willen graag een abonnement omdat hierin nuttige advertenties voor ons staan. Deze krant komt 3 keer per week uit en is ook via het internet te volgen dus wij denken dat we misschien een soort van internetabonnement op www.lokal-advisa.no kunnen krijgen. Als we het kantoor(tje) binnen lopen zien we al snel dat hier nooit klanten worden ontvangen. Het is meer de werkruimte van de lokale reporters. We lopen door tot aan een groep met bureau’s waar 3 mensen aan zitten te werken. De eerste dame staat ons te woord. Ze begrijpt wat we willen maar zegt dat ze hiervoor contact moet opnemen met het kantoor in Hamar. Hier is iemand die ons meer info kan geven. Na een paar minuten is de dame uitgebeld en verteld ons dat we een abonnement kunnen krijgen en dat ze onze gegevens zal noteren.

Onder het noteren van de gegevens wordt er wat heen en weer gepraat en uiteindelijk vraagt ze ons of ze een stukje over ons mag schrijven in de krant. Waarom we willen emigreren en zo. Nou dat lijkt ons best leuk en we kunnen tevens nog wat zaken aangeven die wel eens gelezen zouden kunnen worden door weten wij veel wie. Misschien reageert er wel iemand? Leuk is het zo wie zo!! We worden gefotografeerd op de bank maar een collega zegt dat het leuker is als we buiten op de foto komen. Natuurlijk moeten we poseren voor het gemeentehuis met op de achtergrond de Noorse vlag. We zijn benieuwd naar dit exemplaar.

Na onze ervaring bij de krant gaan we even langs een huis voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten. Paula wil hier gaan vragen of ze een adres en liefst contactpersoon kan krijgen waar ze een brief heen kan sturen. Een beetje zenuwachtig gaat ze naar binnen. Ik blijf vol spanning buiten wachten. Na zo’n kleine 10 minuten komt ze met een triomfantelijk gezicht naar buiten. Ze heeft een dame gesproken die haar heeft verteld dat er best mogelijkheden voor Paula zijn en dat ze maar zo rond februari, maart een cv naar haar moet sturen! Paula was helemaal blij dat ze de stap had gemaakt en even naar binnen is geweest.

Zo, het is een productieve dag! Nu nog even een Noors nummer regelen en dan hebben we toch al wat nuttige zaken gedaan. Op naar de Elkjøp. Hier waren we zaterdag al geweest om wat informatie te krijgen maar nu wilden we echt iets regelen. We moesten weer een nummertje trekken en we hadden 5 wachtenden voor ons. Niet veel zou je denken maar op de afdeling mobiele telefonie zijn dat er een hele boel! Uiteindelijk waren we aan de beurt. (we hadden tussendoor nog even Lloyd uitgelaten!!) Nogmaals wat info gekregen en toen twee nieuwe nummers afgesloten. Gelijk ook twee opwaardeer kaarten erbij en wij zijn voortaan ook onder een Noors nummer bereikbaar. Wel zo gemakkelijk bij eventuele correspondentie. Zo; alle dingen die we wilden doen hebben we weer gedaan vandaag! Nu weer tijd voor vakantie.

Vanuit Elverum zijn we “binnendoor” richting Rena gereden om daar met Lloyd te gaan zwemmen. Hij had al de hele tijd in de auto gelegen en nu was het tijd om de pootjes even te strekken. Hij vond het heerlijk om lekker te zwemmen en te spelen met een balletje. Het was inmiddels 15:00 uur en we besloten terug te gaan naar de camping. Lekker nog even van de zon genieten, wat lezen en vooral bijkomen van een dagje vol indrukken en spannende dingen.

Morgen doen we het echt rustig aan. Het is dan helaas onze laatste dag hier en we zullen alvast de caravan een beetje in orde maken voor de reis van donderdag.

Ha det!!

Paula og John

Maandag 18 augustus:

Niet te geloven maar om half 8 al ben ik wakker. Het is lekker aangenaam in de caravan dank zij het elektrokacheltje van Jan. Deze heeft vanacht aangestaan en het is dus niet echt koud geworden. Omdat we nog een aantal dingen willen doen ben ik ook maar wakker gebleven. Even een paar bladzijden lezen uit Versplinterd van Karin Slaughter en dan toch maar met Lloyd eruit. Vandaag zorgt Paula voor het ontbijt en als ik terugkom staan er gezellig een paar kaarsjes en natuurlijk het ontbijt op tafel.

Om 10 uur stappen we gedouched en wel in de auto richting Rena. We willen natuurlijk het weblog en de foto’s uploaden na een internetvrij weekend. Als we aankomen bij het Kulturhus lijkt het alsof deze gesloten is. Paula loopt even naar de voordeur en deze gaat meteen open. Ik pak mijn laptop en we gaan aan een van de tafeltjes zitten. Paula krijgt deze keer de thee gratis. Misschien is dit een goedmaker voor de allereerste thee die we daar bestelden of misschien denkt de dame achter de toonbank inmiddels dat we tot het interieur horen.

Snel uploaden we het weblog en de foto’s en checken nog even onze mail. Hierna gaan we terug naar de auto om de laptop op te bergen want schuin tegenover het Kulturhus is de Sparebanken Hedmark. Hier willen we even langs voor wat info. Nadat er een aantal klanten voor zijn gegaan lopen we richting de kasbalie en vragen of we informatie kunnen krijgen. De dame haalt haar collega erbij en we krijgen vriendelijk een hand en het verzoek om mee te lopen.

Op het kantoor van Arild, finansradgiver krijgen we wat uitleg. Arild spreekt niet zo heel goed Engels en wij niet zo heel goed Noors dus met handen en voeten wordt ons het een en ander duidelijk. We moeten allereerst een D-nummer hebben. Hiervan waren we al op de hoogte maar we vroegen ons af of dit kon zonder woonachtig te zijn in Noorwegen. Dit kan maar dan moeten we wel een Noorsadres opgeven. Dus als iemand ons hiermee kan helpen!!! ;-))  Verder kregen we het gevoel dat de bank meer dan bereidwillig was om te helpen bij het openen van een rekening en het aanvragen van het D- nummer. We bedankten Arild voor het gesprek en gingen met zijn kaartje opzak terug richting de camping. Op de terugweg ging ons heel wat door het hoofd!! Mij viel meteen op, hoe belachelijk; ze dragen hier niet eens een pak!!! En terecht! Ziet er allemaal veel toegankelijker uit!

Op de camping hebben we de laptop even opgeborgen en vertrekken we gelijk weer om richting de Birkebeinerveien te rijden. Deze tolweg loopt via de 3 naar Lillehammer. Vorig jaar hebben we hier nog een eland gezien en daar hopen we dit jaar dus weer op . Helaas gebeurd dit niet maar het blijft een prachtige rit van ca. 75 kilometer door bossen en over een hoogvlakte.

In Lillehammer vinden we nog een leuk kleedje voor de tuinkamer. Verder lopen we even door het stadje en het is er gezellig druk. Er zijn m.n. veel studenten te vinden. De school is weer begonnen.

Op de terugweg komen we in de eerste file van dit jaar in Noorwegen. Er zijn werkzaamheden op een brug en om en om mag het verkeer over de brug. Dit oponthoud duurt ca. 10 minuten en dan kan het gas er weer op. In Elverum halen we nog even wat boodschapjes en om ca. 18:00 uur zijn we weer op de camping. Het is al met al nog een hele dag geworden!

Vanavond gaan we weer braaf aan onze Noorse les.

Zondag 17 augustus:

Het was vannacht behoorlijk helder geweest. Duizenden sterren prachtig zichtbaar aan de hemel. Dit had wel als gevolg dat we vanochtend wakker werden van de kou. Snel even de kachel aangezet in de hoop dat het snel iets aangenamer zou worden.

Paula gaat even met Lloyd wandelen. Hierbij heeft ze vandaag haar laarzen niet nodig! Ik zet het water voor de thee op en kook een paar eitjes. Het is prachtig blauw en ondanks dat het nog iets aan de frisse kant is besluit ik de tafel buiten te dekken. Heerlijk in de eerste zonneschijn.

We genieten van de heerlijk rustige zondagmorgen. Vandaag gaan we even wat video opnames maken. We willen wat beelden van de omgeving Rena en Elverum verzamelen. Dat even valt nog behoorlijk tegen want we zijn er toch gauw een paar uurtjes mee zoet. Onderweg laten we Lloyd nog lekker even zwemmen in een meer. Tegen 15:00 uur zijn we terug op de camping en eten een broodje. We besluiten de rest van de dag lekker hier te blijven. Lekker wat lezen en van de zon genieten. Tegen 17:00 uur gaan we met Lloyd richting de Glomma. Via een bospad, het erf van de buurman en zijn akkerland komen we bij de Glomma. Lloyd vermaakt zich prima en het is een leuke wandeling.

Helaas beginnen we deze week aan de laatste dagen van onze vakantie. We zijn druk aan het plannen wat we nog allemaal willen doen. Helaas zullen er zaken moeten afvallen want we komen toch echt een stuk vakantie te kort!!

Zaterdag 16 augustus:

Voor vandaag hadden we afgesproken dat we niet zo laat zouden opstaan. We willen namelijk naar het Glomsdal- en Skogmuseum en aangezien het vandaag mooi weer zou worden willen we niet te laat vertrekken. Lloyd kan namelijk niet mee en dan mag het niet te warm zijn om hem achter te laten in de auto.

Onze zorgen m.b.t. het warme weer bleek al gauw ongegrond. Het was namelijk behoorlijk bewolkt toen we wakker werden. Daarbij regende het ook af en toe en zagen we geen blauw vlekje aan de hemel. Nou kan dat zo maar eens omslaan hier maar toch. Snel even Lloyd uitgelaten, ontbeten en gedouched.

Op naar het museum. We waren er uiteindelijk om een uur of 11, half 12. Het was behoorlijk rustig en wij waren waarschijnlijk de eerste gasten. Er stond nog geen auto voor de deur.

Het Glomdalsmuseum is een kultuurmuseum. Je vind hier een tentoonstelling over de zigeuners in Noorwegen,  de komst van de Somaliers, wat kunst en een tentoonstelling over houten voorwerpen, voornamelijk speelgoed. Er is ook nog een soort van openluchtmuseum bij waar je allemaal authentieke oude Noorse woningen vindt. Sommige van deze kun je ook daadwerkelijk in, andere mag je via een soort van etalageglas bekijken. Via het openluchtmuseum kan je en mag je, als je ervoor betaald hebt, via een tweetal hangbruggen en een eiland met allemaal oude houthakkers huisjes, naar het Skogmuseum.

In het Skogmuseum vind je alles met betrekking tot de bosbouw, jacht en visserij. De opgezette dieren gaven een goed beeld over het aanwezige wild in Noorwegen.

Na zo’n 2 uur hadden we het beide wel gezien en zijn we rustig terug gelopen richting het Glomsdalmuseum. Hier nog even een kopje thee gedronken en vervolgens naar Elverum opzoek naar een telecombedrijf. We willen kijken of het mogelijk is een Noors prepaid abonnement te krijgen. Dit moet niet al te moeilijk zijn volgens de verkoper. We denken er nog even over na…..

Op de terugweg naar de camping zijn we nog even langs een te koop staande Smabruk gereden. De woning met bijgebouw ligt op zo’n 17000 meter grond en kijkt uit over de glomma: schitterend. Helaas is het nog te vroeg om actie te ondernemen anders zou dit zeker een goede optie zijn! Voldoende ruimte, woning in goede staat en ruimte voor eventueel een paard en wat ander klein vee. Misschien staat het over een jaar nog te koop. (ach ja, hoop doet leven!!)

Na ons bezoekje aan de smabruk zijn we even langs Rena gereden en hebben we wat boodschapje gedaan. Bij aankomst op de camping was het nog steeds rustig. Een Duitser reed achter ons aan kwam als gast ook op de camping staan. Later op de avond zijn er nog 3 campers bijgekomen; stiekem hopen we dat ze morgenvroeg weer zullen vertrekken zodat het toch een beetje onze camping blijft ;-))

Vrijdag 15 augustus:

We hebben vanacht heerlijk geslapen, ik werd om 8 uur wakker, draaide me om en zag dat het in een oogwenk 10 minuten over 10 was!  Heerlijk zo zonder “moeten” wakker worden en je nog even om te draaien.

Tegen 12 uur rijden we richting Rena om daar het weblog te uploaden. Het is wat rustiger in het cafe en Paula gaat 2 kopjes thee halen. Dit keer vraagt ze om warm water. Er liggen namelijk ook theezakjes op de toonbank en na onze ervaring van gisteren met de thee die we toen kregen leek het ons verstandiger om zelf een kopje te trekken.

Het weblog is zo in de lucht en we checken nog even onze mail. Hierna rijden we terug naar de camping om de laptop terug te brengen. We willen ook nog naar het Glomdal museum dus hup naar Elverum. Als we daar aankomen is het iets voor drieen en is het volgens de dame aan de infobalie niet echt meer de moeite om het museum te bezoeken. Deze gaat namelijk om 4 uur dicht! We moeten haar gelijk geven en besluiten om het morgen nog een keer te proberen.

Omdat we verder niets op de “planning” hadden staan zijn we even wat boodschappen gaan halen om vervolgens weer terug te rijden richting Rena.

In de ochtend hebben we ook nog even een was gedraaid en deze is, ondanks de verwachte regen, gelukkig bijna droog. Het is zelfs een beetje zonnig en we besluiten om lekker voor de caravan een kop thee te drinken.

Als avondeten hebben we vanavond Elgpølser og ost pannekoeken. Ze smaken weer heerlijk. Vanavond gaan we er een beetje vroeg in zodat we morgen wat vroeger uit de veren kunnen voor onze Elverumse museumervaring!! We zijn benieuwd!

Donderdag 14 augustus:

Wederom een nacht en ochtend met veel regen; heel veel regen! Toen we omstreeks 9 uur naar buiten keken leek het erop dat het de hele dag zou regenen. Gelukkig lopen dingen soms anders.

Vanochtend eens geen discussie wie de hond uit moest laten ;-)) ! Paula ging meteen met haar nieuw laarzen richting het bos. Ik heb het ontbijt voor mijn rekening genomen.

Na de douche gingen we richting Rena. Dit wordt een dagelijks ritueel. Even de mail checken, hyves nakijken en het weblog uploaden. Dit keer hebben we dit onder het “genot” van een kop thee gedaan. De thee had waarschijnlijk al de hele morgen op een warmhoudplaatje gestaan want hij zag eruit als koffie en smaakte behoorlijk bitter. Ondanks dat was het beter dan in de bibliotheek te zitten. We zitten namelijk in het “cafe” van het kulturhus en hier heerst een gezellige drukte. Meer dan bij ons is het hier een ontmoetingsplaats waar veel mensen onder het genot van een kopje koffie of thee, al kunnen we ons dat niet zo goed indenken, even lekker bijkletsen.

We zoeken ook nog even op internet naar een aantal huur en koophuizen. Naast een paar studentenwoningen zijn er geen echt geschikte huurhuizen te vinden. Wel een paar koopwoningen die ons aanspreken. Alle zo rond de prijsklasse van 120.000 en 140.000 euro. Wij op pad. Dit keer hebben we even een foto van het beeldscherm gemaakt om goed te weten welk huis te koop stond. We hopen dat dit het zoeken vergemakkelijkt.

In de regio Eleverum hebben we vooral oog voor de gemeente Hernes. Een kleine gemeenschap met hele leuke woningen die allemaal een prachtige ligging hebben. Kijk voor al even bij de foto’s en de video’s.  De eerste kunnen we niet gemakkelijk vinden. Paula vraagt de weg en haar wordt verteld dat we nog in Elverum zitten en iets verderop moeten zijn.  We vinden de woning en deze ligt heel leuk. Je moet een grindpad op en komt dan langs een aantal huizen tot je, na een stuk niemandsland, aan de linkerkant, het huis vindt.  Een beetje verscholen achter het struikgewas met een prachtig uitzicht over de bossen. Als ik de motor van de auto uitzet is het helemaal stil!!  Als we terugrijden worden we vriendelijk toegezwaaid door de buren. Ze zullen wel denken: Nederlanders die daar gaan wonen?!

Een eind verderop ligt woning nummer 2 ook een plaatje. Spreekt mij erg aan omdat hij langs een goede weg ligt en de eerste buren pas zo’n 150 meter verderop wonen. Heerlijk lijkt me dat. Woning drie ligt helemaal prachtig. Midden in het bos! Het staat leeg en we hebben dus even de vrijheid genomen om bij de woning te kijken. Heel leuk! Stuk grond erbij maar wel heel stil! Of dit is wat we zoeken?

Ach, altijd leuk om je zo alvast te orienteren! Maar eerst moeten we de stap nog maken!

Op de weg terug naar Elverum rijden we nog even langs een gezondheidscentrum voor bejaarden en gehandicapten. Misschien wel een werkgever voor Paula. Daarna gaan we naar het overdekte winkelcentrum om onze, nieuw verworven, theemokken aan te vullen. Helaas zijn er twee mokken iets beschadigd en we vragen of er in het magazijn geen andere zijn. Helaas maar we mogen ze voor de helft van de prijs hebben. Ok, goede deal. Alle vier de mokken werden voor de helft van de prijs meegegeven terwijl er maar 2 beschadigd waren! Dat is een leuke meevaller. Verder werd ons gemeld dat de winkel verderop nog een filiaal had en misschien konden we daar ook nog de mokken vinden.  Wij dus langs dat andere filiaal en nog een paar goede mokken gescored!

Inmiddels hadden we het wel gehad voor vandaag dus nog even het avondeten halen en dan terug naar de camping. Eerst nog even een scharnier voor de carvandeur gekocht en toen terug.

Het was 18:30 uur toen we terug waren. Paula wilde eten terwijl ik niet zo’n honger had. Ik had me namelijk laten verleiden door een zak met snoep die ik in de auto had verorberd! Paula begon dus met het eten en ik ben met Lloyd mijn honger op gaan wekken in het bos of: ik heb Lloyd even uitgelaten.

Het eten was heerlijk. Penne met champignonenroomsause.

Vanavond  gaan we weer verder met onze Noorseles; ja we hebben de smaak te pakken!!

Vi ses!
Hilsen Paula og John

Ps; de volgende update zal pas maandag zijn ivm de openingstijden van de bibliotheek.

Woensdag 13 augustus:

Wat ging het erop vanacht! Het kwam met bakken uit de lucht! Paula heeft er een tijdje wakker van gelegen. Tegen een uur of half 9 waren we dan wakker. Eerst volgde de dagelijkse “discussie”; wie laat de hond uit! Ik verloor omdat Paula geen waterdichte schoenen bij zich heeft en ik heb laarzen bij me dus: ik moest eruit om Lloyd uit te laten. Eigenlijk helemaal geen straf; je loopt hier zo het bos in en toen ik daar even voor me uit stond te mijmeren schok Lloyd een ree vanuit het struikgewas op.  De ree kwam me op zo’n vijf meter gepasseerd en Lloyd had helemaal niet in de gaten wat er eigenlijk aan de hand was.

Vandaag doen we het rustig aan. Eigenlijk zoals de hele vakantie al. We willen even proberen het weblog in de lucht te krijgen en moeten daarvoor langs de bibliotheek van Rena. Hier zijn we eerder geweest en mochten gebruik maken van de pc en het internet. En wat blijkt; ze hebben een draadloos netwerk waarvan we gewoon gratis gebruik mogen maken! Eerst lukt het niet en al snel blijkt dat ik op een ander netwerk ben aangesloten en hiervoor een wachtwoord nodig heb. Uiteindelijk krijg ik verbinding via het netwerk van de bibliotheek. Even snel de mail checken en dan de site uploaden is het plan. Helaas; ik krijg de bestanden niet verzonden!

Na wat gesurft te hebben probeer ik het nog een keer en voila; het lukt! Hierna nog even kijken of er iets leuks in de buurt te koop is dat het bezoeken waard is en ja hoor: 2 leuke woningen. Even tanken en opweg! Helaas dit wordt moeilijker dan gedacht want die adressering, nee die kent Tomtom niet! Helaas maar wel een mooie rit gehad.

We besluiten nog even naar Elverum te rijden om daar voor laarzen voor Paula te zoeken. Bij het overdekte winkelcentrum maken we het meeste kans. Hier hebben ze een aantal schoenzaken en al snel vinden we een paar leuke laarzen. Jammer genoeg hangt de maat van Paula er niet tussen; Unnskyld, har du størrelse 41 også? De dame bevestigde dat ze er waren en haalde een paar op. Jeg vil gerne prøve den. Vær så god. Takk! Nou ze zaten als gegoten en werden dus ingepakt en meegenomen. De winkelbediende bleef gewoon Noors praten en de “conversatie” verliep eigenlijk best heel goed! Met de laarzen in de tas gingen we ook nog even op jacht naar een paar koffie/theekoppen. Onze kunststof mokken hebben de vakantie niet doorstaan dus moeten worden vervangen. Al snel vinden we een paar leuke mokken met geintregeerde lepels in de oor van de mok. (je zou het moeten zien!)

Na ons uitstapje Elverum rijden we rustig weer terug naar de camping. Onderweg stoppen we nog even om met Lloyd te wandelen. Op de camping is het nog lekker rustig. Tot nu toe is er niemand bij gekomen. We besluiten een spelletje Skip-bo te doen waarna we een stukje lezen. Al snel zie ik de letters voor mijn ogen dansen en besluit om even “op een oor” te gaan. Als ik wakker wordt heeft Paula de soep al klaar. We eten lekkere aspergesoep met broodjes.

Na het eten gaan we nog even wandelen in het “bos” achter de camping. Nu kan Paula haar laarzen uitproberen: ze “werken”!! Je kunt wel raden wie morgenvroeg Lloyd uitlaat!!  ;-))

Dinsdag 12 augustus:

Gisteren werd het nog erg druk op camping Birkelund. Leuk om te zien hoe Rinie en Franka de mensen begeleiden naar hun plekken en later op de avond een kampvuur ontsteken voor de gasten die zich willen opwarmen omdat ze met een tentje staan op het doorweekte koude veld. Het is hier al een aantal dagen niet warmer dan 5 tot 7 graden en het heeft bijna aan een stuk geregend.

Gisterenavond hebben we ook besloten om vandaag verder te gaan naar Amot, Kvile camping. We hebben in dat gebied nog heel wat te doen en te ontdekken. We worden al om 7 uur 30 wakker maar vinden het moeilijk om eruit te komen want het is behoorlijk koud. We draaien ons nog een keertje om maar dan vind ik toch dat we eruit moeten. We hebben namelijk nog niets voor het vertrek voorbereid. Paula gaat Lloyd uitlaten en wordt en passant bijna meegenomen door de bus naar Geilo. Ik ga de luifel vast opruimen en maak het bed vast op. Inmiddels lukt het ons al aardig binnen 45 minuten alles opgeruimt te hebben en te vertrekken. We lopen nog even langs de receptie en betalen Rinie de kosten voor 2 overnachtingen. Hij wenst ons een goed reis en we vertrekken.

De weg gaat via Hol, Gol, de 7 naar de 51 de E16 op naar de 33 en zo via de 4 naar de E 6, de 25 en de 3 naar Amot, Rena. Vooral de 51 is een mooie weg. Haarspeldbochten en een stijgingspercentage van zo’n 10 procent. We schieten aardig op en zijn dan al om 13:30 uur op Kvile camping. Er is niemand aanwezig dus we zoeken ons “vaste” plekje op en binnen no-time staat alles waterpas met luifel op zijn plaats. Zo, nu is het tijd voor een kopje thee.

Tegen 14:45 uur rijden we even naar Rena om wat boodschapjes te doen. Het weertje is hier prima. Het is zo’n 20 graden en droog dat is wat anders dan gisteren 7 graden en regen!

Bij terugkomst besluiten we toch nog even een broodje te eten. Lekker met elandenworst en kaas. Dat gaat er wel in na een halve dag in de auto. De rest van de middag genieten we heerlijk van de zon en omdat we zo laat nog een broodje hebben gegeten besluiten we pas laat te gaan eten. Heerlijk buiten vanavond! Het zonnetje doet nog aardig zijn best en wij genieten ervan.

Wat we morgen gaan doen? We zien wel!

Ha det!

Paula og John

Maandag 11 augustus:

Time flyes!!  Wat gaan de dagen snel!
Vandaag hebben we een bezoek Gol, Hol en Geilo op de agenda staan maar we doen het, net zoals de hele vakantie al, rustig aan in de morgen.

Tegen 12 uur gingen we richting Gol. Een niet al te grote gemeente met een Staafkerkje. Deze wilden we even bekijken. Bij aankomst bleek dat je het kerkje niet zonder meer kon bezichtigen. Je moest via een soort van toegangsgebouw heen om in een klein parkje te komen waar de kerk, een vikinghuis en een grafberg lagen. De entree bedroeg 75 kroon per persoon en de verwachtingen waren dus hoog gespannen.

Het kerkje, niet origineel volgens ons, zag er goed uit en leek op een kopie van de staafkerk in Borgund. Iets links van de kerk lag een grafheuvel met hierin een kleine tentoonstelling. Weer iets verderop stond dan het vikingshuis. Deze leek ingericht als een soort spookhuis maar gaf weer de verschillende goden van de vikingers. Het was leuk om de gebouwtjes even te bezoeken maar 75 kroon?!? Ach het is vakantie.

Vanuit Gol reden we langs Al. Ook hier staat een staafkerkje. Deze staat naast een ander kerk en ziet er ook prachtig uit. We lopen er even langs maar gaan niet naar binnen.

Als we in Geilo aankomen laten we eerst Lloyd even uit en zien dan een klein openluchtmuseum. Deze is vrij toegankelijk en dat nodigt dus uit!  ;-))

Alle huisjes konden worden bezocht en waren volledig ingericht. Erg leuk om te zien hoe de mensen hier vroeger leefden. Maar we waren niet in Geilo voor het openluchtmuseum. Geilo, bekend als de toegangspoort tot de Hardangervida en groot wintersportplaats heeft natuurlijk veel meer te bieden. Een overdekt winkelcentrum bijvoorbeeld. Nou, het zag er leuk uit maar in onze maatstaven van overdekt winkelcentrum was het redelijk klein. Een paar kleine winkeltjes en twee supermarkten en dat was het dan. Paula heeft nog even gekeken voor laarzen of bergschoenen want die is ze vergeten mee te nemen vanuit Nederland. Helaas niets in de aanbieding kunnen vinden en de andere schoenen waren allemaal aan de dure kant. Misschien komen we later nog iets tegen.

Na wat boodschappen besluiten we dan richting de camping te gaan. Daar spreek ik nog even met Franka, die zich herinnert dat wij, zo’n twee jaar geleden, gemaild hebben. Wat leuk! Verder vertelt ze nog een beetje over hun leven in Noorwegen tot er opeens behoorlijk wat gasten aankomen. Het werk roept.

We ruimen de boodschapjes op en nemen een lekker kopje thee. Vanavond eten we Tikka Masala. Heerlijk!

Zondag 10 augustus:

Na ruim een week op Tvinde camping te hebben gestaan gaan we vandaag vertrekken. We gaan richting Geilo en willen naar Birkelund camping.

We hebben geen wekker gezet en vertrouwen erop dat we wel optijd op zullen zijn. Om kwart voor 8 worden we wakker en is er al behoorlijk wat bedrijvigheid op de camping. We draaien ons om en als Paula vraagt hoe laat het is is het al kwart voor 10! Drie kwartier later zitten we in de auto en vertrekken! Het is bewolkt en zeker niet meer zo mooi weer als gisteren.

De route gaat over de 13 tot de pont bij Bruravik en vervolgens over de 7 richting Geilo. Het is een schitterende route die leidt tussen prachtige dalen en over een hoogvlakte met als aanloop een behoorlijk steile weg van ca 9%. Op dit soort wegen ben ik altijd blij dat de Terrano flink wat pk’s heeft en zonder moeite elke hindernis neemt.

We schieten aardig op en tegen 14:00 uur waren we al op Birkelund camping. Even met de Nederlandse eigenaresse gesproken en toen de caravan op een mooi plekje gezet. Dat viel nog niet mee want alles is hier behoorlijk nat. De thermometer komt niet boven de 7 graden en het regent aan een stuk door!

Als we dan eindelijk staan zet ik meteen even een lekkere kop thee en steek het kacheltje aan. Binnen no-time is het lekker behagelijk en genieten we van de thee. Paula heeft ook honger en smeert een paar crackers.

Als we ons dan weer “thuis” voelen gaan we nog even een paar kilometer terug richting Geilo om de buurt even te verkennen. We komen langs een supermarkt die op zondag open is en scoren de nodige Cola Zero voor Paula. Lloyd die al de hele dag braaf in de auto ligt begint nu ook van zich te laten horen en het wordt tijd dat we even met hem gaan wandelen.

Bij terugkomst op de camping zijn we nog steeds de enige gasten met een caravan. Verder is er nog een  Duits stel in een van de Hytte. Paula doet even een tukje en ik lees verder in mijn boek.

Pas zo rond 18:30 uur begin ik met het eten. We eten pannekoeken met kaas en elandenworst. Het smaakt prima! De combinatie met appelmoes klinkt misschien een beetje raar maar ook dit is goed te eten. Na het eten doen we nog lekker een spelletje Skip-bo waarbij ik, tot nu toe, Paula de ene keer na de andere keer versla!

Morgen wordt vast weer een mooie dag!

Hilsen,

Paula og John

Zaterdag 9 augustus:

Vandaag spant de kroon!! We kwamen pas om 10 uur 45 de caravan uit. We hebben goed geslapen maar zijn wel elke keer wakker geweest. De helft van de campinggasten zijn al weer vertrokken en toen ik zo tegen 8 uur even naar het toilet moest was het behoorlijk druk in de sanitaire ruimten!

Vandaag, zo hadden we besloten, doen we niet veel. Nog even langs Voss en een beetje van de zon genieten. Gelukkig zit het weer mee en lukt dat dan ook. Voss zijn we zo door en we treffen nog dat er twee trouwerijen in de plaatselijke kerk zijn. Paula maakt, als een volwaardig verslaggeefster, hier natuurlijk even een filmpje van en deze kan je hier zien. De gasten zijn allemaal in klederdracht en zien er prachtig uit!

Dit was wel zo’n beetje het hoogtepunt van de dag. Na de boodschappen hebben we niet veel meer gedaan dan in het zonnetje zitten. Een beetje mijmeren en lezen. Vanavond gaan we al weer wat spulletjes inpakken want morgen rijden we richting Geilo. Helaas schijnt het weer daar niet zo goed te zijn maar ach; tot nu toe hebben we het prachtig gehad.

Vanaf morgen is het, waarschijnlijk, gedaan met de internetverbinding en moeten we weer opzoek naar een nieuwe mogelijkheid. Hou het weblog vooral in de gaten!!

Iedereen een fijn weekend!!

Groetjes Paula, John en natuurlijk Lloyd, die al weer vredig ligt te slapen.

Vrijdag 8 augustus:

Gisternavond is het behoorlijk laat geworden. We zijn met wat planning bezig geweest and you know: time flyes when you are having fun!

Het was dan ook niet zo gek dat we vanochtend niet echt opgang konden komen. Het was zeker 9 uur 30 voor we onze kop uit de caravan staken. Paula verleidde me met een ontbijtje als ik dan even Lloyd uit wilde laten. Nou; geen slechte ruil. Het is nog wat bewolkt en het ziet er nog niet na uit dat het weer beter zal worden vandaag.

Als ik met Lloyd terugkom heeft Paula de tafel al gedekt en een lekker kopje koffie gezet. Na het ontbijt nog maar een kopje koffie en dan beginnen we toch langzaam het een en ander te doen. Paula gaat zich douchen en ik reinig het chemisch toilet en vul de jerrycans met water bij. Dan kan ik me gaan douchen en voor we alles gedaan hebben is het al half een.

Inmiddels is de zon gaan schijnen en we besluiten om nogmaals richting Vik te gaan. Gisteren lukte dit niet maar misschien hebben we vandaag meer geluk. En inderdaad; zonder noemenswaardige vertraging komen we nu langs de werkzaamheden. Weg 13 voert langs toch redelijk smalle wegen en daarbij kom je ook nog de nodige haarspelbochten tegen. Dit is geen belemmering voor de vrachtwagen die voor ons rijdt! Zonder ook maar vaart te minderen stuurt hij door de scherpe bochten en dwingt andere tot stoppen. Ik kan me er iets bij voorstellen.

De weg is werkelijk prachtig en na een stuk hoogvlakte bereiken we dan eindelijk Vik.  In Vik gaan we even kijken bij de staafkerk. Deze staat volledig in de stijgers en we vinden het dus niet de moeite om daar 45 kroon per persoon voor te betalen. Wel een paar foto’s geschoten en toen weer verder.

In Vik hebben we ook nog even getankt. De diesel was hier slechts 12, 79 kroon, ca € 1,61! Toen zijn we verder gereden naar Vagsnes. Dit ligt ca. 10 kilometer verderop. Hier legt de pont aan en troffen we ook weer de chauffeur van de vrachtwagen met aanhanger: zie foto’s. Onze aandacht werd toen getrokken door een inmens groot standbeeld. We zijn er toen naar toe gereden. Het bleek het standbeeld van keizer Willem de Tweede van Noorwegen te betreffen. Een beeld, in zijn geheel zo’n 22,5 meter hoog, uitkijkend over het Sognefjord. Een indrukwekend beeld!

Inmiddels was het zo 16:00 uur en besloten we rustig terug ter rijden naar de camping. We hebben een prachtige dag gehad en zijn blij dat we toch nog maar een dagje hier in de omgeving van Voss zijn gebleven!

In de buurt van de camping hebben we nog even wat boodschapjes gedaan en genoten van een heerlijke Indiasase maaltijd. Ook morgen blijven we nog een dagje hier en zondag zullen we vertrekken richting Geilo.  We hebben beide geen zin om heel veel te rijden en merken dat we nu pas een beetje tot rust beginnen te komen van een drukke periode.

Ha det!

Paula en John

Vrijdag 22 augustus:

Na een nacht vol buikkramp en nachtelijk toiletbezoek leek het alsof ik niet geslapen had toen om 5 uur de wekker ging. Ik moest even bedenken waar ik was maar kwam tot de conclusie dat we in Denemarken waren en dat vandaag toch echt onze vakantie tot een einde gaat komen.

Paula is ook wakker en snel doen we de noodzakelijk dingen om te kunnen vertrekken. Om 5 uur 45 zijn we klaar en proberen of we de slagboom door kunnen. Deze zou pas om 6 uur open gaan maar tot ons plezier gaat de poort al open.

Met behoorlijk de vaart erin rijden we richting Rodby om daar de pont naar Puttgarden te pakken. Helaas komen we daar 2 minuten te laat aan en missen de boot. De wachtijd bedraagt nu 30 minuten tot de volgende overtocht.

In Duitsland loopt alles best redelijk. Buiten wat oponthoud bij Hamburg gaat alles voorspoedig. Dit is meer dan de mensen die de andere richting oprijden kunnen zeggen. Zeker 10 minuten rijden we langs een stilstaande file de andere kant op. Dat is balen!

Om kwart voor 4 komen we thuis aan. Het regent behoorlijk. Gelukkig hebben we eergisteren al veel spullen van de caravan in kratten gedaan waardoor we snel de caravan leeg kunnen halen. En dan heb je de nasleep: de hele keuken staat vol met spullen. We laten even de boel de boel en genieten eerst maar eens van een lekker kopje thee. Hierna gaat Paula met Lloyd wandelen en ik ga eten halen.

De vakantie is echt afgelopen!

Donderdag 21 augustus:

Het heeft de hele nacht geregend. Toen ik om 5 uur werd gewekt door de wekker had ik niet echt het gevoel dat ik geslapen had. Binnen 40 minuten hadden we alles zover dat we klaar waren om te vertrekken.

Als dieven in de nacht reden we stilletjes het campingterein van Kvile camping af. Bij Jan en Bianca was er al een klein lampje aan; waarschijnlijk moet Jan vroeg de deur uit.

De reis verloopt spoedig en we worden zelfs op het laatste moment nog getrakteerd op 3 elanden! Dat maakt het toch wel een beetje “af”.

We nemen deze keer de boot en niet de brug. Hier heb ik later spijt van omdat we, na aankomst in Denemarken behoorlijk in de file terecht komen. De weg wordt tot Kopenhagen aangepakt en verbreed. Kunnen ze dat nou niet op een andere keer doen? ;-))

Om half 5 kwamen we aan op Vallo Camping in Koge. Het is beduidend rustiger dan de vorige keer en tot mijn verbazing hebben ze zelfs mijn toen vergeten campingcarnet nog in bezit!

We zetten het handeltje neer en nemen eerst even iets te drinken. Hierna gaan we nog even naar het strand en maken nog wat foto’s. Ze zijn erg leuk; bekijk ze even!

Morgen gaan we om 6 uur weer rijden dus vanavond wederom vroeg eten en vroeg naar bed.

Woensdag 20 augustus:

Onze laatste vakantiedag in Noorwegen is vandaag aangebroken. Je kunt je misschien voorstellen dat we niet al te vrolijk wakker werden en ook geen zin hadden het bed uit te komen. Voor ons is zelfs een maand onvoldoende.

We beginnen uiteindelijk de dag maar met een ontbijtje. Helaas is het regenachtig dus van buiten eten komt niets. Na het ontbijt en lekker even 3 minuten douchen (ja, ook dat went en is eigenlijk ook lang genoeg!) gaan we voor de laatste keer deze vakantie naar het Kulturhus in Rena. We worden langzamerhand al bekenden daar want de dame achter de balie weet precies dat Paula graag 2 glazen heet water voor de thee wil. Het bedrag dat ze deze keer voor de thee moet betalen is 10 kroon. De prijzen hebben nu gevarieert van gratis, 10 en 34 kroon!

We komen voor de 2e keer de burgemeester tegen die we herkennen van de Scandinavie dagen waar we geweest zijn. En als we klaar zijn met het weblog gaan we terug richting de camping.

We willen toch ook nog een keer langs Elverum en rijden dus die kant op. Het regent aan een stuk door dus we gaan naar het overdekte winkelcentrum en maken nog maar een keer een rondje langs alle winkels. Daarna doen we de laatste boodschappen. We halen wat broodjes voor morgen en gaan nog even tanken. Verder hebben we eigenlijk niets gepland en besluiten richting de caravan te gaan en Lloyd nog even uit te laten.

Als we bij de caravan komen is het gelukkig even droog. We drinken lekker een kopje koffie en spelen nog even een spelletje Skip-bo. Paula denkt ik neem het nog even van want thuis speel ik zelden spelletjes.

We besluiten de caravan even te herinrichten zodat we bij thuiskomst makkelijk alles kunnen opruimen. We vullen de inmiddels lege kratten met allerhande spullen en ontdekken dat we toch weer meer ruimte in onze caravan hebben dan gedacht.

Het is inmiddels weer gaan regenen en we willen graag de luifel inhalen maar wachten liever totdat we dit droog kunnen doen. Ik koppel wel alvast de auto aan de caravan. Dit scheelt morgenvroeg heel wat werk. We gaan even langs de receptie en na wat bellen komt Bianca eraan. We kletsen nog wat over de voorgenomen plannen en zij over haar ervaringen, betalen en nemen afscheid.

Omdat het maar niet droog wil worden besluiten we eerst wat te eten. We eten soep met broodjes, lekker makkelijk. Voor morgen hebben we een prakje van gisteren over. Zo kunnen we zonder al te veel werk in Denemarken ook lekker eten.

In de vijf minuten dat het droog is halen we snel de luifel binnen. We doen nog even een spelletje en Paula doet de afwas.

Vanavond nog lekker even onder de douche en vroeg onder de wol. De aankomende dagen wordt het weer een hele reis!