Noorwegen 2009: update 11 juli

Zaterdag 11 juli 2009

 

Gisteren helaas niet de staatsloterij gewonnen dus we gaan vandaag toch weer richting het oosten van Noorwegen omdat we volgende week vrijdag weer richting huis moeten.

De wekker staat op 06:30 uur en met moeite worden we wakker. Vannacht ben ik al een aantal keren wakker geweest en dan lijkt het net of je niet hebt geslapen!

Als we er dan eindelijk uit zijn moeten we nog verschillende dingen doen. De was van gisteren was nog niet geheel droog dus die hing nog over een droogrek, in de caravan. Snel hebben we deze opgevouwen en opgeborgen in de kastjes. Daarna was het toilet aan de beurt. Snel legen en schoonmaken, stoelen en tafel in de caravan en toen waren we klaar om te gaan douchen. Net op tijd want de camping begint langzaam te ontwaken. Wat heb je er toch altijd vroege mensen bij!

Na het douchen kunnen we meteen vertrekken. De caravan is al aangekoppeld en zo kunnen we om 8 uur precies vertrekken.

Het is lekker rustig op de weg en ik kan dus aardig tempo maken (zover dit mogelijk is). We moeten toch zo’n 430 kilometer rijden vandaag en dat natuurlijk alleen over 80 km/u wegen.  Als we de Laerdaltunnel door zijn moet ik even naar het toilet. Gelukkig is er een soort van wegrestaurant. Helaas is deze nog gesloten maar gelukkig hebben ze toiletgelegenheden aan de achterzijde van het gebouw. Ik kom er snel achter dat er betaald moet worden en nadat ik geld ben gaan halen in de auto staat er al een vrouw voor de deur van het toilet te wachten. Aan haar houding te zien moet ze echt nodig. Ze hupst een beetje heen en weer zo van “ik doe het in mijn broek!”.

We wachten nu al bijna 5 minuten en de dame klopt een keer op de deur. Ik vraag;”is het toilet bezet?” “Ja, zie maar het rode lampje brand”; antwoordt ze me. Ok, dan wachten we nog even. 5 Minuten worden er bijna tien. Dus ik vraag of ze het zeker weet. “Heeft u al geprobeerd geld in de gleuf te stoppen?” Dat had ze dus nog niet. Ze was bang haar geld zo kwijt te raken. Ik zei dat ik voor haar zou betalen als dat het geval zou zijn.

Toen ze het geld in de deur stopte veranderde het rode lampje in een groen lampje en kon de dame de deur openen. Al het wachten was dus op een LEEG TOILET! Ja, je zult maar nodig moeten!

Na de stop rijden we weer verder. Buiten een paar Noren die het vooral heel kalm aan doen is er niet veel op de weg te beleven tot we ongeveer halverwege de rit zijn. Als we de berg af komen rijden en een dorpje in rijden komen we bij een flauwe bocht naar rechts. Ik haalde de vaart er goed uit zodat ik niet te hard het dorp in zou rijden. Aan de linkerzijde van de weg stond een wagen van Posten (de Noorse postbode). De chauffeur wilde draaien en vervolgens de zelfde richting op als die wij opgingen. In plaats dat hij op mij wachtte, knalde hij zo zijn busje voor onze auto en draaide over de gehele breedte van de weg! Het scheelde maar een paar centimeter of ik had hem vol in zijn zijkant gereden. Ik ging vol op de claxon maar er kwam totaal geen reactie van die malloot! Zelf toen hij op de stoep, rechts naast ons reed en ik nogmaals op de claxon ging om even zijn aandacht te krijgen, werd er totaal niet gereageerd!

Iets verderop hebben we de auto even aan de kant gezet om te kijken of alles in de caravan nog in orde was. Een jerrycan, die achter in de auto staat, had Lloyd bijna geplet!

De rest van de tocht verliep verder zonder incidenten zodat we tussen Elverum en Rena nog even Lloyd uit konden laten. We kwamen zo rond 14:00 uur op Kvile camping.

Bij aankomst zagen we Bianca lopen en we vroegen of ze nog wel een plaatsje voor ons had. We waren tenslotte vorige week zonder te betalen vertrokken! Natuurlijk, geen probleem! Jullie plaatsje is zelfs nog vrij. Er zijn wel wat gasten op de camping. Een paar van de hytte zijn bezet en er staat nog een andere caravan.

Nadat de caravan op haar plaats staat en de luifel is opgezet rijden we naar Elverum. We moeten nog wat boodschapjes doen; het is tenslotte weekend en morgen kunnen we dus niets meer te eten halen.

In het overdekte “winkelcentrum” van Elverum is het behoorlijk druk. Je merkt dat het echt weekend is. Mensen lopen een beetje te shoppen en maken een praatje met elkaar. Wij hoeven alleen iets te eten halen en zijn dus snel weer vertrokken. Even tanken en terug naar de camping.

Vanavond eten we pannenkoeken met elandenworst en kaas! Heerlijk.

Na het eten doen we natuurlijk een spelletje Skipbo waarna ik het weblog even bijwerk. De dag loopt al weer tegen zijn einde. Na een lekker biertje besluiten we niet al te laat te gaan slapen. Morgen weer een dag!