Noorwegen zomer 2010: update 7 september 2010

Update 7 september

Omdat we gisteren laat naar bed gingen konden we er vanmorgen nauwelijks uitkomen.  Paula lag al te lezen toen ik wakker werd en het was behaaglijk warm in de caravan. Het werd 09:45 uur voordat we eruit kwamen.

Als ontbijt namen we een lekker bakje yoghurt met wat cruesli,  rozijntjes en noten en natuurlijk een kopje koffie.

Na het ontbijt ben ik me gaan scheren en douchen. We willen naar Rena en Elverum vandaag en voordat je er erg in hebt ben je al weer door de dag heen.

Na de heerlijke douche van wel 3 minuten loop ik weer terug naar de caravan. Paula is inmiddels ook al bezig en zal ook zo klaar zijn.

In Rena willen we het weblog uploaden want gisteren kwam daar ook niets van terecht.  Bij de bibliotheek hebben we gevraagd of we daar mochten gaan zitten maar we werden verwezen naar het cafe van het cultuurhuis. Hier hadden we voorgaande jaren ook al vaker gezeten dus naar het tafeltje dat bij het stopcontact is.

Na verschillende pogingen wil het nog niet lukken om het web op te komen. Ik besluit om navraag te gaan doen bij de eigenaar van het cafe.  Er blijken problemen te zijn en hij vraagt of ik een minuutje geduld heb zodat hij iets kan regelen.

Na een minuutje komt hij met twee jonge mannen die even met hun laptop iets uitproberen. Daarna komen ze bij mij en helpen me het internet op. Probleem opgelost.

Paula heeft ondertussen lekker twee kopjes thee voor ons gehaald. De overheerlijke lipton rooibos spices thee.

Even de mail checken, facebook en hyves nakijken. Foto’s uploaden en het weblog plaatsen. Zo dat is weer gebeurd.

Als we alles hebben gedaan lopen we weer naar de auto en gaan richting Elverum. We willen daar naar de bank om een rekening te openen. De auto parkeren we onder het overdekte winkelcentrum  en voordat we doorgaan naar de bank maken we hier eerst een rondje langs de winkels.

Bij de bank krijgen we een teleurstelling. We moeten toch naar het belastingkantoor voor een D-nummer. Het zelfde D-nummer waarvan ze ons bij het belastingkantoor meldden dat we dat alleen konden krijgen als we hier zouden werken, onroerend goed zouden hebben of bij het openen van een betaalrekening.

De baliemedewerkster wist het heel zeker; voorheen werd het door de bank gedaan maar dat kon niet meer! Kastje muur?  We besluiten er maar even niet op door te gaan en zullen ons nog beter moeten informeren. Want wat nu als je hier geen werk hebt maar bijvoorbeeld je eigen, in Nederland gevestigd bedrijfje hebt en hier geen onroerend goed bezit maar iets huurt?

We komen er nog wel achter wat de oplossing zal zijn.

Na ons bezoekje lopen we nog even door Elverum en daarna halen we de auto weer op. Paula wil nog even naar het volgende overdekte winkelcentrum en daar parkeren we de auto dus weer.

We moeten even een schaar halen en gaan dus even langs de Nille. Dit is een soort van Noorse Blokker/Marskramer. De schaar is snel gevonden. Dan nog even langs de Kiwi om een paar boodschapjes te halen.

De terugweg rijden we aan de oost kant van de Glomma. Hierbij komen we langs het huis van Toon en Monique. Ze hebben daar echt een prachtig stekje.

Op de camping aangekomen nemen we eerst even lekker een bakje koffie. Paula leest nog wat en ik doe een dutje.

Rond half zes begint Paula aan het avondeten.  Vanavond wordt het sla met gebakken aardappeltjes en appelmoes. Lekker makkelijk en lekker. Na het eten doet Paula de vaat en schrijf ik mijn weblog. Vanavond gaan we nog op de koffie bij Jan en Bianca. Morgen vertrekken we richting Zweden, opweg naar de Noordkaap. We zijn benieuwd wat we allemaal tegen zullen komen.

Het weer was vandaag wel aardig. Niet zo zonnig als gisteren maar het is droog gebleven. Naar het noorden zal de temperatuur aardig dalen en we zagen op internet dat het op het ogenblik niet meer dan 7 graden op de Noordkaap is. Dat wordt  ’s nachts het kacheltje aan en dicht tegen elkaar aan kruipen.