Noorwegen 2010: update 19 januari

Vanmorgen konden we het bed niet uitkomen. Het was al tien uur toen we opstonden. We hadden voor vandaag niet echt een plan maar, zoals het hoort op vakantie, begonnen we met een lekker ontbijtje. Na een lekkere douche besloten we richting Osen te rijden om onderweg elanden te spotten. Dit lukte! Paula zag een eland rechts van de weg liggen en ik besloot om om te keren. 2 km verder lukte dit en we reden rustig weer terug.  Na wat zoeken vonden we de eland weer en er lag zelfs een tweede eland! Omdat we wat foto’s wilden maken reden we er heel rustig voorbij totdat ik mijn spiegel een nogal grote vrachtwagen, met hout beladen, zag naderen. Tijd voor echt scherp te stellen was er niet en de elanden besloten hier ook niet op te wachten.

DSC_0355 DSC_0357 DSC_0362

Ik reed door en vond die vrachtwagen zo achter mij niet echt prettig en daarom reed ik een weg links in. Op dat moment kwam er een nogal pittige diesellucht de auto binnen. Tevens kwam er een behoorlijke rook onder de motorkap vandaan. Paula vond dat we de auto aan de kant moesten zetten maar ik had geen zin hier in de “rimboe” te gaan staan wachten. Zolang het spul rijdt kan je net zo goed doorrijden tot je op een plek bent waar je hulp kan verwachten. Dus wij richting Elverum. Ik had daar vorig jaar namelijk een Ford dealer gezien en besloot die te gaan bezoeken.

Onderweg viel ons op dat de diesellucht niet minder werd en dat de benzinemeter behoorlijk snel terugliep! Nog geen 15 km terug konden we nog 250 km rijden voor de volgende tankbeurt en ineens was dit nog maar 130 km! In Elverum besloot ik eerst te gaan tanken om te voorkomen dat er gedacht werd dat we met een lege tank reden.

Bij Statoil gooide ik de tank vol en wilde de auto starten. Dit lukte niet meer! Binnen bij de benzinepomp vroeg ik of ze het nummer van Sixt autoverhuur wisten. Gelukkig was de man van Statoil heel behulpzaam en in no-time had ik het nummer van Sixt.

De dame van Sixt vond het, volgens mij, maar een moeilijk verhaal. Ik vroeg haar mij terug te bellen want ik heb niet onbeperkt beltegoed. Dit gebeurde mijns inziens niet snel genoeg dus ik weer bellen. Mij werd gemeld dat ik maar met Ford Assist moest bellen. Ik zei de dame dat ik vond dat zij dat zou moeten doen; ooit gehoord van service? Maar dit kon niet ik moest zelf bellen.

P1030776

De dame van Ford Assist is een stuk vriendelijker en legt uit waarom ik haar direct moest bellen en zij belt mij terug op mijn mobiel. Ze meldde mij dat er een sleepdienst zou komen om te kijken of deze ons weer op weg kon helpen of dat hij ons naar een garage zou brengen. Ik bedank haar en nog geen tien minuten later krijg ik iemand van de sleepdienst aan de telefoon. Hij spreekt, gelukkig, Engels en meldt dat hij er over 30-40 minuten is. Hij wil voor 16:00 uur bij de Ford garage zijn anders is deze gesloten.Zoals afgesproken is de sleepdienst er na 35 minuten. Hij probeert het probleem eerst zelf te verhelpen maar dit lukt niet.  De pick-up wordt ervoor gereden en we mogen instappen. Het is een beetje proppen want de auto is niet op zoveel passagiers ingericht.

P1030787 P1030791

Bij de Ford garage wordt er vooral veel gemompeld. Ze willen best even kijken maar als het niet lukt kunnen ze morgen pas verder. Dit zou betekenen dat we met de taxi naar het huisje moeten! Ze hebben geen auto beschikbaar (?) terwijl ze een Avis verhuur bedrijf zijn.

P1030795

Nadat we de auto binnen hebben gereden staan we een beetje te wachten op wat komen gaat. Na zo’n tien minuten vraagt een monteur of we een kop koffie willen en stuurt ons de showroom in.  45 Minuten later wordt de auto voorgereden en is klaar! Gelukkig; we kunnen verder. Er schijnt een leiding te zijn gescheurd en dit hebben ze gerepareerd. Of we dit wel even aan Sixt willen melden; nou dat doen we zeker, met nog wat andere dingen!!

Met de gerepareerde auto rijden we richting het winkelcentrum om het avondeten in te kopen. Vanavond eten we pannenkoeken met vanilleroom en jam (echt Noors, hebben we ons laten vertellen!). Het smaakt prima!

Ondanks de autopech, het lange wachten en de onzekerheid hebben we een leuke dag gehad. We hebben twee pracht exemplaren van elanden gezien, contact gehad met Noren in een, hopelijk niet, “dagelijkse”situatie en heerlijk gegeten!!