Noorwegen 2010: update 16 januari

Klik hier voor onze vakantiefoto’s

 

Vanmorgen werden we rond 8 uur wakker. Gelukkig niet door de herrie maar Paula moest naar het toilet en vroeg zich af hoe laat het was. Toen ze terug in bed kwam hebben we ons nog even omgedraaid en rond half tien kwamen we dan toch maar het bed uit.

Het is heerlijk rustig hier; het is oorverdovend stil; HEERLIJK!! Paula zet lekker even een kopje thee waarna we een ontbijtje nemen. We hebben gisteren boodschapjes gehaald dus vanmorgen lekker aan een broodje met jam, kaas of Philadelphia. We hebben voor vandaag niet echt iets gepland en buiten het halen van wat boodschappen kunnen we het dus rustig aan doen.

DSC_0112

Het weer is wat bewolkt maar het is lang niet zo koud als gisteren. De thermometer komt niet onder de -7 graden. Buiten kletsen we nog even met Toon waarna we richting Rena rijden.

In Rena is ook alles prachtig wit. Jammer dat er geen mooie blauwe lucht bij is: dan komen de foto’s altijd zo goed uit J. Na het maken van wat foto’s rijden we door richting Elverum. Onderweg maken we nog een fotostop op een parkeerplaats. Op deze parkeerplaats gaan we vaak met Lloyd even een wandelingetje doen. Hij is er helaas  niet bij. We denken dat hij het prachtig zou hebben gevonden in die sneeuw.

DSC_0113 DSC_0118

In Elverum rijden we eerst even naar de Elkjop. Hier moeten we even nieuwe telefoonkaarten kopen. Dit is zo gedaan en we rijden door naar het eerste overdekte winkelcentrum. Het is overal behoorlijk druk; alle Noren moeten natuurlijk ook gewoon in het weekend hun boodschappen doen. In een sportzaak zie ik een man en een vrouw zich een beetje verdacht gedragen. Het lijkt of de vrouw iets aan het passen is. Later zie ik dat de vrouw “zwanger” is maar volgens mij verbergt ze iets onder haar jas. Ik vertel dit aan Paula die ook meteen de twee in de gaten houdt. We kunnen het niet hard maken maar ze gedragen zich toch behoorlijk vreemd. Twee tellen later lopen ze de winkel en het winkelcentrum uit.

Als we alles gezien hebben rijden wij naar het volgende overdekte winkelcentrum. Hier moeten we wat boodschappen halen maar eerst gaan we voor de koffie. Paula neemt er lekker een wafel met jam en zure room bij. Bij de Meny doen we de boodschappen voor vanavond en zondag. We zijn redelijk snel klaar al merk je wel dat het lastig boodschappen doen is in een relatief onbekende winkel. We lopen heen en weer maar gelukkig hebben we niet veel nodig. Na de boodschappen rijden we rustig naar ons huisje. In de tuin loopt Toon. Hij vraagt of hij ons een rondleiding zal geven door de tuin. Nou, dat willen we natuurlijk wel.

Vol trots, en terecht, loopt hij ons voor over het vrijgemaakte pad van zijn tuin. Her en der verteld hij wat de plannen allemaal zijn en hoe zaken zijn ontstaan. We kunnen ons heel goed voortellen dat hij en zijn gezin zich hier helemaal thuis voelen. Vanuit hun huis kijken ze helemaal weg richting de Glomma met op de achtergrond bergen en bossen. Prachtig! De wandeling neemt zeker een kwartier, twintig minuten in beslag. Zalig om zo door je eigen tuin te kunnen lopen. Rick, de zoon van Toon is ondertussen druk bezig met het zich aanleren van snowboarden! En ondanks het vallen doet hij het helemaal niet slecht!

In het huisje zetten we de kachel maar weer wat warmer. De temperatuur is gezakt tot 15 graden en dat is net iets te koud. Paula maakt lekker een kopje warme chocolademelk en ik zoek de net gekochte prepaid kaarten voor onze telefoons op. Het opladen gaat heel simpel en we zijn dus weer bereikbaar en we kunnen weer bellen!

’s Avonds spreken we Wilma en Martin nog even. Ze skypen en dit werkt redelijk goed. Soms moet er opnieuw een verbinding tot stand worden gebracht maar ach; het is goedkoper dan mobiel bellen en nog leuk ook. Paula is ondertussen ook bezig met het eten maken. We eten macaroni met gehakt, champignons, paprika en pastasause. Het smaakt ons prima en samen met de gemengde salade is het onze eerste “gezonde” maaltijd sinds een paar dagen.